Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

150 millió dollárt húztak be Lakatos Dávidék a Softbanktól, Budapestre is jut a pénzből

A 3D nyomtatókat gyártó amerikai Formlabs 2 milliárd dolláros értékelésen 150 millió dolláros, újabb befektetési kört zárt. A bostoni startup a japán technológiai óriás első 3D nyomtatással kapcsolatos befektetése. Lakatos Dávid a Forbes-hu-nak elmondta, a friss tőkéből jut Budapestre is, intenzíven növelnék az itteni csapatuk létszámát.  

A japán Softbank – nevével ellentétben – egy telkó- és technológiai óriás, melynek Vision Fund 2 nevű alapja 150 millió dollárt fektetett a jelenleg egyetlen magyar érdekeltségű unikornisba, a 3D nyomtatókat fejlesztő- és gyártó Formlabs-be. Az ún. Series E befektetési körben 2 milliárdos értékelés mellett vonták be a tőkét, vagyis a legutóbbi kör óta duplázták az értékelésüket.

A profitrekorder a koronaévből utat mutat

Lakatos Dávid a cég technológiai vezetője és kisebbségi tulajdonosa. A társaság központja Bostonban van, de Budapesten is van irodájuk. A Softbank befektetője volt az Uber-nek, az Alibabának vagy a Kahoot-nak és a magyar alapítású Ustream-nek is. A 2020-as évüket 45,8 milliárd dolláros profittal zárták, ez globálisan a harmadik legnagyobb, csak az Apple és a Saudi Aramco előzte meg őket – ehhez a befektetési alapjaik eredménye is jócskán hozzátett. 

Lakatos Dávid 2016-ban a Forbes Flow 30/30 rendezvényének szünetében. Fotó: Orbital Strangers

A Formlabs küldetése kezdetek óta a 3D nyomtatás demokratizálása, ami nemcsak marketing szöveg, a Formlabs csúcskategóriás, de megfizethető nyomtatókat fejleszt és gyárt. Hogy a víziójuk egyre inkább valóság, azt a brutális növekedésük mellett jól mutatja, hogy egy olyan komoly, globálisan is jegyzett befektetőcég, mint a Softbank fantáziát látott bennük.

Ez komoly üzenet a piacnak is.  

„Azt nem mondom, hogy olyan nagy cég vagyunk, de már nem egy csöppnyi startup. Jó érzés volt együtt gondolkodni egy másik társasággal azon, hogyan tudunk még ebből is egy 100-szor ekkorát csinálni” – mondja Dávid a most lezárt üzletről. Mint mondja, folyamatosan beszélgettek az elmúlt években is befektetőkkel, ilyenkor mindig azt keresik, ki az, aki adott ponton segíteni tud, és akivel ugyanúgy látják, mekkora céget építenek. A Softbankkal igen komoly tudás- és kapcsolati tőke is érkezik a már eddig is globális pályán mozgó Formlabs-hez. 

Nem unatkoztak a Formlabs-nél az elmúlt két évben: a Form 3-as nyomtatójuk mellett kiadtak egy nagyobb gépet is (3L), év elején pedig piacra dobták a Fuse 1 névre keresztelt új nyomtatójukat is.

Hiába a bezárkózás, a cég a koronavírus-járvány amerikai elharapózása után is tudta növelni a bevételeit, rengeteg orvosi eszközt, így például a koronavírustesztek elvégzéséhez szükséges mintavételi pálcikát (swab) gyártottak a nyomtatóikkal.

„Szingapúrban gyakorlatilag az összes swabot a mi nyomtatóink készítették, ugyanígy Kanadában is, egy állami program keretében több száz gépünket vették meg, amivel ezeket az eszközöket gyártották.”

Becslésük szerint legalább 40 millió swab-ot nyomtathattak a Formlabs felhasználói hozzájárulva ezzel a járvány elleni védekezéshez. „Ettől még nem lettünk swabgyár, az szörnyű lenne” – teszi hozzá gyorsan nevetve. Mire ez a hullám lefutott, az élet is normalizálódott, vagyis a járványidőszakot viszonylag jól sikerült átvészelniük. 

A Formlabs által fejlesztett Fuse 1 3D-nyomtató.
A Formlabs által fejlesztett Fuse 1 3D nyomtató.

Pár év és a világ legnagyobb 3D nyomtatógyártója lesznek

A Fuse 1-es nyomtatójukkal nagy hőállóságú, kemény nejlonanyagokat tudnak, igen nagy pontosággal nyomtatni (sőt, ez a világ első asztali SLS nyomtatója). Az ehhez hasonló paraméterekkel rendelkező nyomtatókat a konkurensek 300-400 ezer dollárért árulták, a Formlabs 18 ezer dolláros ajánlattal vert rá a piacra, a húzás pedig egyértelműen bejött nekik. „Az nem volt kérdés, hogy a technológia árát le tudjuk vinni, a kérdés az volt, hogy lesz-e elég ember, akit ez érdekel. Azt gondoltuk előzetesen, hogy lesz. Nem volt egyértelmű, ez egy teljesen új termék, de az elmúlt pár hónap megmutatta, hogy valid és hatalmas piac van ez előtt is. Azt várjuk, hogy ugyanakkora piaca lesz a por alapú (SLS) nyomtatónak, mint a gyanta alapú (SLA) gépeinknek” – összegzi Dávid az első bő negyedévüket. 

 „Ha minden jól megy, közel leszünk, ahhoz, hogy év végére mi legyünk a legnagyobb SLA technológiájú 3D nyomtatós cég a világon. Két három éven belül reális, hogy SLS-ben is azok legyünk.”

A Formlabs nem közölt számokat egyelőre az elmúlt negyedéveiről, de a Softbank 150 millió dollárja alapján a számaik igen meggyőzőek lehetnek. 

A Formlabs által értékesített SLA nyomtatók 25 százalékát fogászatok vásárolják fel, ez a piac is stabilan növekszik. Immár személyre szabott, beültethető fogkoronát is tudnak készíteni a fogászok a pácienseknek a Formlabs megoldásával – vagyis már nemcsak a fogászati laborokban lesznek ott a technológiájukkal, hanem a fogorvosoknál is.

A Fuse 1 nyomtatójuk egy másik célpiacukon megy nagyot: mérnökök, dizájnerek, termékfejlesztők használják főleg. „Az ezzel nyomtatott eszközök hőbírása tényleg nagy, be lehet szerelni őket repülőgépekbe vagy autókba is akár.”

A prototipizálástól a gyártásig: a 3D nyomtatás evolúciója. És a Formlabs nagy üzlete.

„Unalmas dolgokat fogok mondani megint” – mondja arra a kérdésre, mire fordítják majd a most bevont 150 millió dollárt. „Még több dolgot akarunk még gyorsabban fejleszteni.” Ehhez pedig ember kell, amiben Budapest is komoly szerepet kap. A most 50 fős helyi irodájukat a következő egy évben 100 fő fölé akarják növelni, komoly régiós központot hoznának létre, ahol a fejlesztés mellett üzletfejlesztéssel (sales, marketing, ügyfelek kiszolgálása) is foglalkoznak.

Ilyen méretben és ekkora tőkével már nem kell mindent házon belül kifejleszteni, valószínűleg technológia-vásárlásra is fordítanak majd a most kapott befektetésből. „De főleg emberekre költjük majd, ők tudnak jó dolgokat építeni.”  

100 milliárd dolláros piac: pörgetik, hogy nagyot haraphassanak belőle

A Formlabs már most olyan nagy cégekkel dolgozik együtt, mint az Ashley Furniture, a Sennheiser, a Google, a Mayo Clinic, a Northwell Health vagy például a New Balance sportmárka. 

A személyre szabott tömeggyártás lehet a technológia jövője: a prototipizálástól fokozatosan eljutunk odáig, hogy számos termék alapját legyártják majd, de a raktárakból már az ott elhelyezett nyomtatókkal legyártott, és személyre szabott eszközökkel felszerelve indulnak majd útra a termékek. Dávid példaként említi a fülhallgatókat.

„Az Amazon raktárában ott lesznek a fülhallgatók, aminek a végét helyben, a te füledre kialakítva gyártják majd le – nyomtatókkal. Ehhez ma már a technológiai szintjén minden készen áll.”

Majd hirtelen lekapja a cipőjét és a kamera felé tartja. „Ez is így készült már.” Ezért mondja Dávid, hogy még mindig kicsi az a piac, ahol ők játszanak – a tömegtermékek személyre szabása hozza majd el az újabb szintugrást, 10 éven belül így lesz a 3D nyomtatás egy 100 milliárd dollárt meghaladó iparág (a Formlabs jelenlegi várakozásai szerint 5 éven belül meghaladja a piac az 50 milliárd dollárt).

„Nem a konyhádban lesz majd nyomtató, ez baromság, szerencsére egyre kevesebbet beszélnek erről. Egyre több példa lesz viszont arra, hogy a gyártás a lakóhelyedhez közel, egy raktárban ér majd véget, azzal, hogy rád szabják majd a megrendelt terméket. Ezért nem fog majd szorítani a cipőd vagy a napszemüveged.” A fogászat területén ez a modell ma már teljesen bevett és jól működik. Sőt, a nyomtatás egyre inkább tevődik át közelebb a felhasználás helyéhez, a laborokból a rendelőkbe.  

Az amerikai techpapírok száguldanak, hasonló méretű cégek akadnak a tőzsdén is bőven, adja magát a kérdés, mikor lesz ott a Formlabs. „Az, hogy a tőzsdére menjünk sosem volt cél, most sem beszélünk erről.

Mára az azért már látszik, hogy akkora céget építünk, hogy egy ponton túl eljutunk oda, egyszerűbb lesz az a finanszírozás, amit a tőkepiac tud nyújtani. Erre nincs céldátum, de ez tűnik a következő, valószínű lépésnek.”

Oszd meg!