Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Lakatos Dávid 2016-ban a Forbes Flow 30/30 rendezvényének szünetében. Fotó: Orbital Strangers

Budapesti irodával, magyar mérnökökkel erősít Lakatos Dávid unikornisa

Ma már unikornis (1 milliárd dollár feletti cégértékű startupokat hívunk így) a Lakatos Dávid (Lakatos Péter, Videoton-társtulajdonos fia) által is tulajdonolt, 3D nyomtatással foglalkozó bostoni startup, a FormLabs. 2018 augusztusában a Forbesnak árulták el először, hogy az akkor megszerzett, 15 millió dolláros tőkebevonásból többek között Magyarországon, Budapesten is irodát nyitnak. Megnéztük, hogy állnak.

Újra van magyar unikornis! Lakatos Dávidék Bostonban megcsinálták, Budapesten komoly bázist építenének

A magyar céget végül 2018 őszén alapították, azóta folyamatosan interjúztatnak embereket az itteni irodába, ami ünnepélyesen április elején nyílt meg. Budapesten egyelőre öt ember dolgozik a Piarista utcai irodájukban, ők főleg szoftverfejlesztéssel foglalkoznak (és még ketten vannak Magyarországon, ők a gyártásban vesznek részt, Székesfehérváron: itt készül a Form 2-es nyomtató).

Múlt héten már az új budapesti irodában mutatták be legújabb modelljüket, a Form 3-t (és nagyobb változatát a 3L-t). „A növekedést létszámban is le kell követnünk, célszerűnek tűnt, hogy olyan helyen nyissunk még egy irodát, ahol van ismeretünk, jó tapasztalatunk, illetve kellően magas szintű a műszaki oktatás. A magyarországi kollégák műszaki felkészültsége abszolút versenyképes volt világszinten a többi kollégával” – mondja Dr. Tajti Ferenc, a magyar csapat legrégebbi tagja, immár 4 éve a Formlabsnál dolgozik.

A Form 3 – Fotó: Formlabs

A Form 3-ban a legnagyobb újítás, hogy egy új technológiával nagyon könnyen eltávolítható a nyomtatáshoz szükséges támogató szerkezet (un. supportstruktúra). A technológia sajátossága ugyanis, hogy a folyadék (műgyanta), amiből a 3D nyomtatott tárgy készül, lényegében a lézer hatására szilárdul meg, így alakul ki belőle a végső forma – ehhez viszont tartóoszlopok kellenek, amikre a végterméknél nincs szükség. Eddig ez a tartószerkezet viszonylag masszív volt, egyenként kellett leszedegetni, most viszont egy mozdulattal eltávolítható, még könnyebben felhasználható az egész laikusoknak is.

Egy fogmodell, alján a támogatószerkezettel – Fotó: Formlabs

Az új nyomtatóhoz már Budapesten készült a Preform nevű szoftver nagy része: ezzel lehet gondoskodni arról, hogy a más szoftverrel készített modelleket ténylegesen ki lehessen nyomtatni (például ez generálja le a tartószerkezetet), és itt minőség-ellenőrzik azt is, amikor új alapanyag felhasználásához frissítik a nyomtató szoftverét.

A többi irodával is szoros kapcsolatban vannak, az időzónakülönbségek ellenére van átfedés a munkaidőkben, ilyenkor tartanak értekezleteket. Emellett

minden Budapesten kezdő kollégát pár hétre először elküldenek Bostonba, hogy megismerkedjenek a céggel, azokkal az emberekkel, akikkel aztán majd együtt dolgoznak az interneten, kontinensnyi távolságból.

Amikor ott jártam, akkor Bostonból is éppen volt egy kolléga a magyar irodában: új helyszínek nyitásánál mindig érkezik egy senior fejlesztő, aki segít beindítani a dolgokat.

A Formlabs jelenleg 40 millió kinyomtatott alkatrésznél tart, és 50 ezer 3D nyomtatót adtak el. Viziójuk az, hogy a 3D nyomtatás könnyen elérhető, könnyen kezelhető legyen, az árak csökkenésével pedig egyre újabb iparágakba tudnak majd belépni, nemcsak a prototípusok gyártásánál lehetnek ott. Már létező felhasználási mód például, hogy fogorvosok 3D nyomtatott fogászati modellek segítségével készítenek végül átlátszó fogszabályzókat vagy éppen fúrást segítő eszközöket. De átlagemberként is találkozhatunk a termékeikkel: a Gillette futtat egy weboldalt, ahol mindenki (viszonylag) egyéni nyelet nyomtathat a borotvájához – ezeket a nyeleket is Formlabs termékek gyártják.

Oszd meg!