Fotó: Róka László / MTVA
rövid hír

Két nap szünettel indítja a hetet a magyar Sberbank

Forbes
2022. február 28. 2 perc olvasás

Hétfőn és kedden bankszünnap lesz a magyar Sberbanknál, hogy az MNB áttekintse a helyzetét. Valószínű, hogy az anyacég fizetésképtelenné vált a szankciók miatt.

Hétfőn és kedden bankszünnap lesz a magyar Sberbanknál, tudatta a Forbes.hu szerkesztőségével a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményben. A szünnapok alatt az MNB áttekinti a hitelintézet helyzetét, a szünetet a Sberbank kezdeményezte. A bank ügyfelei bankkártyás tranzakciókat tudnak csak indítani – a számlájukra érkezhet pénz, de számlaműveleteket nem indíthatnak.

Az Egységes Szanálási Hatóság (SRB), az Európai Unió szanálási szervezete bejelentette, hogy az orosz-ukrán háború hatásaként az ausztriai Sberbank Europe AG.-nál komoly fizetőképességi problémák alakultak ki,

a hitelintézet a közeljövőben várhatóan nem tudja teljesíteni tartozásait vagy egyéb kötelezettségeit azok esedékességekor, így valószínű, hogy fizetésképtelenségi helyzet alakult ki nála.

Az osztrák bank az itthoni Sberbank Magyarország Zrt., illetve több egyéb közép-európai leánybank tulajdonosa.

A két nap bankszünnap alatt az MNB áttekinti a kialakult helyzetben a magyarországi leánybank működését, állapotát és mihamarabb a pénzügyi piacok stabilitása, illetve az ügyfélérdekek szempontjából leginkább megfelelő döntést hozza meg. A jegybank honlapján folyamatos tájékoztatást nyújt majd az ügyfeleknek és valamennyi érdekelt félnek a további tudnivalókról. A fogyasztók a témával kapcsolatos megkereséseikre a Sberbank Magyarország Zrt. mellett az MNB budapesti ügyfélszolgálatán, illetve a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is kaphatnak választ. A Sberbank Magyarország Zrt. betéteseinek biztonságát – megbízható működésén túl – a hazai Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) is szavatolja.

A közlemény kitér arra is, hogy a jegybank – törvényi kötelezettségének eleget téve – folyamatosan ellátja a hazai pénzügyi rendszer üzleti megbízhatósági (prudenciális), pénzforgalmi és fogyasztóvédelmi felügyeletét. Ez alapján megállapítható, hogy a mostani eseményeknek nincs hatása a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira, amelyek biztonságosan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket.

Borítókép: Róka László / MTVA