Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Otthontámogatási kölcsön: egy éven belül végezni kell a felújítással

Azoknak, akiknek nincs elég önerejük az otthonfelújítási támogatáshoz.

Ugyan Orbán Viktor szombaton bejelentette, hogy lakásfelújítási támogatással segítik a gyermeket nevelő családokat, kérdés volt: hogyan élhetnek a támogatással azok, akiknek nincs önerejük finanszírozni a felújítást az állami segítség megszerzéséig.

Ma reggeli Facebook-videójában Novák Katalin családügyi miniszter beszámolt arról, hogy akiknek nincs elég önerejük, azok február 1-től otthonfelújítási kölcsönt vehetnek igénybe: legfeljebb 6 millió forintos, maximum 10 éves futamidejű, 3 százalékos kamatozású kölcsönt.

A bankok fogják megvizsgálni, hogy az igénylő jogosult-e a legfeljebb 6 millió forintos támogatásra. Aki megfelelt, az megkapja a hitelt, de Novák Katalin elmondta:

egy éven belül kell igényelni a Magyar Államkincstárnál a támogatást: a szervezet pedig újra megvizsgálja a jogosultsági feltételeket, tehát azoknak két időpontban is meg kell felelni.

Novák azt is hangsúlyozta, hogy a felvett hitel tartozás a támogatás beszámításával 3 millió forinttal csökken. A tízéves futamidő maradék részében kell ezt törleszteni, ebben az időszakban a legnagyobb összegű támogatás esetén ez 30 ezer forint körüli törlesztőrészletet jelent majd.

A Portfolio.hu azonban cikkében megjegyzi, hogy a 30 ezres törlesztő kezdetben magasabb:

„amíg fel nem veszi valaki a 3 milliós támogatást, addig 6 milliós hitelösszeg, 10 éves futamidő és 3 százalékos kamatozás mellett ez valójában közel 58 ezer forint lesz.”

Emellett, aki hitelt vesz fel, annak csak egy éve lesz arra, hogy igényelje a támogatást, viszont aki nem vesz fel hitelt, annak erre 2022. december 31-éig lesz lehetősége.

Borítókép: Alexander Trukhin // Unsplash


A hibák mindig megbocsáthatók, ha van elég bátorságod, hogy beismerd őket.