Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Önmagával kötött üzleteket a tőzsdén, hogy manipulálja az árfolyamot, 10 milliós büntetés a jutalma

Jelentősen manipulálta három különböző részvény árfolyamát is.

Tízmillió forint bírságot szabott ki egy magánszemélynek a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt – derül ki a Magyar Nemzeti Bank tájékoztatásából.

E. R. Zoltán egyebek közt egy Prémium kategóriás tőzsdei részvényre vonatkozóan adott – az indikatív árat jelentősen befolyásoló – megbízást, amelyet még a tényleges kereskedés előtt visszavont.

Az ügyben feltárt bizonyítékok alapján megállapította az MNB, hogy 2018. február és 2019. február között tiltott piaci manipulációt követett el három különböző tőzsdei részvény esetében. Vizsgálata során több olyan kereskedési napot azonosított, amelyen az ügyfél ügyletkötései révén két különböző részvény napi forgalmából való részesedése meghaladta az 50 százalékot, és a napi forgalomhoz mért önkötéses forgalmának aránya elérte a 15 százalékot.

Továbbá egy Prémium tőzsdei kategóriába tartozó részvényre vonatkozóan – beismerten valós ügyletkötési szándék nélkül, az ajánlati könyv „tesztelése” céljából – a kereskedési idő egyik referenciapontja közelében az indikatív árat nagymértékben negatívan befolyásoló ajánlatot tett, amelyet még az ármeghatározás és a tényleges ügyletkötés előtt visszavont. A jegybank megállapította, hogy a magánszemély ezen visszavont megbízása is félrevezető jelzéseket adhatott a befektetők számára az adott részvény keresleti-kínálati viszonyairól, különösen árfolyama alakulásáról.

A felügyelet arra jutott, hogy az önmagával kötött ügyletei hamis, félrevezető jelzéseket közvetíthettek a tőkepiaci szereplők irányába. Az elkövetőnek megtiltotta a jövőre nézve, hogy megsértse a piaci manipuláció tilalmára vonatkozó jogszabályi rendelkezéseket, és 10 millió forint piacfelügyeleti bírság megfizetésére kötelezte. Továbbá tiltott piacbefolyásolás gyanújával feljelentést tett az ügyészségen.

Az MNB súlyosító körülményként vette figyelembe többek között, hogy az egyik részvény a Prémium tőzsdei kategóriába tartozott, melyhez határidős termék is kapcsolódott a BÉT-en. További súlyosító körülményként értékelte az MNB, hogy az ügyfél által megvalósított egyes önkötéses ügyletek két részvényt érintően is a teljes tőzsdei kereskedés 70 százalékát haladták meg. Enyhítő körülménynek számított ugyanakkor, hogy a részvények többsége nem szerepelt a BUX és BUMIX indexkosarakban.

Oszd meg!