Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Nyaralni mész? Mutasd a bankkártyádat!

Még mindig nem lehetetlen ingyen utasbiztosításhoz jutni, bár a bankok egyre kevesebb kártyabirtokost kényeztetnek el ezzel a szolgáltatással. Itt a szezon, körülnéztünk.

Négy-öt évvel ezelőttig jó világ volt, működött az alapszabály: ha dombornyomott bankkártyád van, szinte biztosan jár hozzá valamilyen utasbiztosítási csomag. Ma ez korántsincs így, elvétve lehet olyan bankkártyát találni a piacon, amihez automatikusan és ingyenesen járna efféle szolgáltatás. Homa Péter, a Bankkártya.hu szerkesztője szerint egyértelmű, hogy mi okozta a változást:

2013-ban kezdték el a bankok ezeket a biztosításokat kivenni a kártyacsomagokból, a tranzakciós illeték és az ingyenes készpénzfelvétel megölte ezt a piacot.

A mai tipikus helyzet tehát a következő: az elektronikus és a dombornyomott betéti és hitelkártyák többségének árában nincs benne az utasbiztosítás, de szinte minden bank lehetőséget ad arra, hogy néhány ezer forintos díjért (van ahol 3500, máshol 6 ezerért) éves utasbiztosítást kössön az ember.

A prémium – arany, platina és hasonló elnevezésű – bankkártyák ára viszont ma is tartalmazza a biztosítási díjat, akinek ilyen kártyája van, minden plusz teendő nélkül útnak indulhat a Bahamákra. Nem véletlenül van ez így, a gold kártyák éves díja lényegesen magasabb a mezei kártyákénál, itt belefér néhány ezer forintos biztosítási tarifa. Csak hogy érzékeltessük az árkülönbségeket: a legfapadosabb, nem dombornyomott bankkártyák körülbelül 3-4 ezer forintba kerülnek évente, a dombornyomott kártyák 5-6 ezerbe (inkább 6), az aranykártyákért meg 20 ezer forintot is elkérnek.

sai-kiran-anagani-209542

Vannak ugyanakkor a tipikustól eltérő esetek, néhány bank ugyanis továbbra is gáláns. Mielőtt tehát egy külföldi nyaralásra indul az ember, érdemes először a bankkártyánkat ellenőrizni. Sajnos nincs olyan aggregátor honlap, amelyik ebből a szempontból egy perc alatt listázná nekünk a bankkártyákat, mindenkinek egyedileg kell kiderítenie a saját bankjának honlapján, mit tud a kártyája. A legnagyobb 9 banknál mi most megnéztük, hogy mi az épp aktuális helyzet, és a következőket találtuk.

Akik még mindig ingyen adják

Az Erstések örülhetnek: itt a dombornyomott kártyákhoz továbbra is ingyenesen jár az Union (Vienna Insurance Group) standard biztosítási csomagja, ami egy átlagos nyaraláshoz bőven elég. A biztosítást egy év alatt korlátlanul fel lehet használni, amennyiben alkalmanként legfeljebb 30 napig tartózkodik külföldön a kártyatulajdonos. Mindez a betéti és hitelkártyákra egyaránt vonatkozik, vagyis az Erstéhez frissen igazolt volt Citibankos ügyfelekre is érvényes.

A ritka kivételekhez tartozik az FHB és az UniCredit is, itt is megmaradt a standard (dombornyomott) bankkártyákhoz adott ingyenes utasbiztosítás.

Ahol külön lehet igényelni

A többiek már az általános szabály szerint járnak el: az MKB, a Raiffeisen, a CIB, a K&H és a Budapest Bank csak a legexkluzívabb kártyához ad ingyenes baleset-, betegség- és poggyászbiztosítást. A mezei kártyákhoz külön lehet ilyet vásárolni körülbelül évi 3500-6000 forintért.

Ahol ilyen nincs

A legnagyobb ügyfélbázissal rendelkező OTP-nél rendes utasbiztosítást érdekes módon most nem lehet kapcsolni a kártyákhoz (leszámítva az aranykártyákat, amelyek árában itt is benne van a biztosítás), csak egy úgynevezett asszisztencia-szolgáltatást. Fontos tudni, hogy ez sokkal kevesebbet tud egy hagyományos utasbiztosításnál: egészségügyi probléma esetén nem magára a kezelésre szolgál, hanem például, hogy eltaláljon az ember az orvoshoz.

Éves bérlet?

Ha tudjuk, hogy mit tud a kártyánk, jön a következő kérdés: ha úgyis külön kell megvenni a biztosítást, vegyük a banktól a kártya kiegészítő szolgáltatásaként, vagy vegyük valamelyik biztosítótól mondjuk egy online közvetítőn keresztül? A bankkártyás kiegészítő megoldás alternatívája egy éves utasbiztosítási bérlet (ilyen is van a piacon jó pár éve), mindkettő korlátlan számú külföldi utazásra nyújt biztosítási fedezetet egy éven belül, annyi megkötéssel, hogy egy-egy utazás alkalmával maximum 30-60-90 napra szól. Ha valakinek tényleg ilyesmire van szüksége, mert nagyon sokszor utazik külföldre (lazulni és nem dolgozni), akkor érdemes ezen egyáltalán elgondolkozni.

Frissen lefuttatva egy Netrisk-kalkulációt, itt egyértelműen a banki megoldás a nyerő (már ahol lehet a bankkártyához ilyet igényelni). Ez ugyanis csak évi néhány (4-6) ezer forinttal emeli meg a kártyadíjat, míg a biztosítók által kínált éves bérletek ára 50-60 ezer forint környékén mozog. Utóbbiak ugyanakkor általában komplettebb csomagok, a banki csomagoknál jóval magasabb szolgáltatási limitekkel.

Tipikusabb eset, hogy valaki évente csak egyszer jut el külföldre, neki az éves bérlet nyilván felesleges. Szintén lefuttatva egy friss egyhetes spanyolországi tengerparti nyaralás biztosítási díját: 3500 és 8500 között szóródnak az ajánlatok. Vagyis a bankkártyás kiegészítő biztosítás egy hétnél majdnem, tíznapos kiruccanásnál már simán versenyképes.

Kék kártya?

És akkor még nem beszéltünk arról a dilemmáról, hogy szükség van-e egyáltalán utasbiztosításra. Európán belül elvileg jól használható az uniós tagok számára ingyenesen elérhető kék kártya (Európai Egészségbiztosítási Kártya), de azért ez okozhat kellemetlen meglepetéseket. Az egy dolog, hogy a poggyász eltűnésére nyilván semmilyen kártérítést nem ad, de az orvosi térítésekkel sem árt tisztában lenni. Alapszabályként mindenkinek azt adja, amit az adott ország polgárai is megkapnak. Vannak olyan országok, ahol – magyar pénztárcához mérten – tetemes önrészt kell fizetni az orvosi ellátásért, ezt a kék kártya birtokában ugyanúgy ki kell fizetni. Hagyományos utasbiztosítással viszont el lehet kerülni.

Mindent összevetve nem teljesen hülyeség utasbiztosítást kötni, még akkor sem, ha az ember sokszor kidobott pénznek érzi. Valójában viszont addig örüljünk, amíg ez így van.

Oszd meg!