Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Unsplash

Nőhet a havi törlesztő, a jelzáloghitelesek fele néz rizikós időszak elé

Idén eddig nőttek a bankközi kamatok, így a változó kamatozású hiteleseknek nőhet a törlesztőrészlete. Még a hitelmoratórium alatt is.

A meglévő jelzáloghitelek köztük a lakáskölcsönök 49 százaléka változó kamatozású, ők ezért kockázatos időszak elé néznek, ha nőnek a bankközi kamatok írja elemzésében a money.hu.

A változó kamatozású hitelkonstrukcióknál a kamat a bankközi kamatoktól függ, így annak függvényében, hogy a bankközi kamatszint emelkedik vagy csökken, úgy nőhet vagy csökkenhet a havi törlesztőrészlet. Már pedig az idei évben eddig inkább nőttek:

figyelmeztető jel, hogy májusban a bankközi kamatok 260-497 százalékkal voltak magasabbak, mint januárban.

Az elmúlt években nagyot javult a helyzet a lakáshiteleknél. A kockázatos változó kamatozású lakáshitelek aránya fokozatosan csökkent, ma pedig már az új lakáshitelt igénylők szinte csak több évre fix kamatozású kölcsönt választanak.

A fix törlesztőrészlet azt jelenti, hogy ha a rögzítés ideje alatt esetlegesen emelkednek a piaci kamatok, akkor sem kell többet fizetni. Ez a változó kamatozású hitelekre nem igaz, azoknak a törlesztőrészlete jellemzően 3-12 havonta változik (attól függően, milyen kamatperiódussal kötött szerződést a hiteles), a bankközi kamatokkal párhuzamosan. A bankközi kamatok az idén megemelkedtek: a 3-12 hónapos kamatok a januári átlaghoz képest májusban 497-260 százalékkal nőttek, így 1 százalék felett jártak. Azt is fontos látni, hogy ez azért így is viszonylag alacsony szintet jelent.

Az esetleges piaci kamatemelkedés magasabb havi kiadást eredményez, ez jelenti a kockázatot.

Moratórium alatt is változhat a hitel törlesztőrészlete

Azoknak, akik élnek a hitelmoratóriummal, a mostani szabályok szerint december végéig nem kell törleszteniük, utána azonban újra meg kell kezdeni a hitel visszafizetését. Akik a fix kamatozású hiteleket választottak, az esetben a törlesztőrészlet ugyanannyi marad és csak az eredeti futamidő lesz hosszabb. De a változó kamatozású hiteleseknél az adott hitel kamatát meghatározó bankközi kamatláb függvényében változhat a törlesztőrészlet: lehet, hogy magasabb lesz, de az persze az is lehetséges, hogy csökkenni fog.

Akik nem szeretnék ezt a kockázatot futni, azoknak az jelenti a megoldást, hogy a meglévő változó kamatozású hitelüket fix kamatozásúra váltják. Valamennyi banknál megoldható ez a váltás, ám a feltételeket érdemes átnézni. Egyrészt azért, mert nem mindegyik változó kamatozású hitelt törlesztő adósnak érdemes lecserélnie a hitelét, másrészt a bankok ajánlatai között jelentősek a különbségek.

 

"Az oligarcha szó csak arra jó, hogy megsértsenek vele embereket."

 
Csányi Sándor, a leggazdagabb magyar