Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: Mike Nguyen // Unsplash

Nincs elég új lakás, építkezési robbanás várható

Bár az elmúlt években felfutott az új lakások piaca, a lakásállomány minőségének szinten tartásához, megújulásához szükséges 30 ezernél így is kevesebb épült – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

A 2013-as mélyponton alig több mint 7 ezer új lakást adtak át, tavaly már több mint 21 ezret, ám ez is elmarad az utóbbi két évtized 24 ezres átlagától. Ez utóbbi szám azonban csalóka, mert a kétezres években volt igazán komoly robbanás. 

Elképzelhető, hogy a jövőben változik a helyzet. Küszöbön áll a rozsdaövezeti lakásprogram, amelynek keretében a nagyvárosokban kedvezményes áfával épülhet több ezer új lakás. A gazdasági és kormányzati döntéshozók nyilatkozatai pedig arra utalnak, hogy

elképzelhetőek újabb állami vagy esetleg jegybanki lépések a lakásépítések ösztönzésére.

Egyelőre még csak tervekben létező zöld otthon program élénkítheti a keresletet és kínálatot is, hiszen ebben a lakásfejlesztők is részt vehetnének. 

Lakásépítések száma az ingatlan.com grafikonján

Az ingatlan.com elemzéséből azonban kiderül, hogy a belengetett programok egyre időszerűbbek, mivel a kínálat egyre inkább szűkül az új lakások piacán.

A fővárosban közel 3000 új lakást és családi házat kínáltak eladásra, amelyek négyzetméterára 871 ezer forint volt szeptember közepén.

A legtöbb fővárosi új lakás és családi ház a III., a XI. és a XIII. kerületben található.

A vidéki nagyvárosokban majdnem 800 új ház és lakás vár gazdára. Debrecenben, Győrben és Kecskeméten a legnagyobb a kínálat. A debreceni új lakások négyzetmétere átlagban 612 ezer forint, a győri társaiké kevesebb mint 500 ezer forint, a kecskemétieké pedig 683 ezer forint. Az ingatlan.com szakértője szerint az adatokból rajzolódik ki, hogy az új lakások piacán elkezdett zárulni az árolló Budapest és a többi nagyváros között.

Borítókép: Mike Nguyen // Unsplash

Oszd meg!