Soha nem volt olyan drága egy liter narancslé, mint ma: akár 1800 forintot is elkér érte egy-egy üzlet. Az extrém dráguláshoz az elmúlt években hozzászokhattunk, a legtöbben ezt a problémát meg is oldották annyival, hogy nem vettek narancslevet. 2025 első hónapjaiban viszont már egy új trend dominálja a narancssűrítmény-tőzsdéket: a vásárlók kiárazódtak, a kereslet elpárolgott, a határidős árfolyam pedig beszakadt. Boldogan tettem fel hát a kérdést a narancslépiac szakértőinek: lesz ez még olcsóbb?
A narancslé ára világszinten elszakadt a többi 100 százalékos gyümölcslé árától, a 2022 óta tartó globális drágulás a Magyarországon alapvetően is kemény inflációs időszak egyik legkeményebb kiárazódását hozta el: a KSH számításai szerint az egy literes, 100 százalékos narancslé jelenleg közel két és félszer annyiba kerül, mint 2022 januárjában. Az extrém drágulás a gyerekinflációs-kosár értékét is folyamatosan felfelé húzta az elmúlt években.
A narancslé szisztematikus drágulása mögött meghúzódó világpiaci folyamatokat egy betegség, a citruszöldülés mozgatja. Erről Farkas Zsuzsát, az Állatorvostudományi Egyetem Digitális Élelmiszertudományi Tanszékének vezetőjét kérdeztük. Mint írta, ez egy bakteriális betegség, amit egy apró rovar, az afrikai és az ázsiai citrus levélbolha terjeszt. A fertőzött fán egy darabig nem látszanak a betegség tünetei, viszont egy ponton a narancsok zöldes színűvé és ehetetlenné válnak, ami után rövidesen el is pusztul a fa.
A betegségre nincs gyógymód, a narancstermesztők egy darabig próbálkoztak ugyan antibiotikumokkal, de azon túl, hogy ennek nem volt kellően bizonyított pozitív hatása, a szer a dolgozókra és a fogyasztókra is rendkívül káros volt: 2023 óta tilos ez a gyakorlat. A termelők azóta növényvédő-, gombaölő- és rovarölő szereket használnak – nagy mennyiségű műtrágya mellett –, hogy fenntartsák a termelést.
Citruszöldülés. Fotó: citrusalert.com
A magyar és az európai piacra készülő narancslevek – cikkünkben a 100 százalékos, sűrítményből készült narancslevekre fókuszálunk – jellemzően brazíliai (80 százalékban) és részben floridai termelőktől érkeznek, Magyarországra főleg Hollandiából szállítják. Ennek két szempontból is fontos szerepe van: egyrészt mivel nagy távolságból érkezik az áru, a fogyasztói árakban a globális energiaárak okozta inflációs nyomás is lecsapódik, másrészt mivel egy rendkívül hosszú ellátási láncról van szó – egy nagy és tehetetlen piac – a tőzsdei árak gyors változása, jelen esetben beszakadása, sem gyűrűzik át a rendszeren olyan gyorsan.
A KSH adatsora alapján készített grafikonunkon például semmi jelét nem látjuk még annak, hogy javult volna a narancslépiac helyzete, sőt.
2022 januárja óta a kevesebb mint 500 forintos fogyasztói ár 2025 januárjára közel 1200 forintra emelkedett.
A narancsléárak alakulásában nem láthatunk akkora kilengéseketet, mint a sima narancs áránál, de a drágulás ettől még folyamatos, és nem igazán látni a végét.
Egy darabig most mégis itt lehet a vége
A narancssűrítmények világpiaci árfolyama 2025 januárjában jelentősen, közel a felére csökkent: a termék a csúcson 520 dollár fölött is járt, jelenleg azonban 300 dollár alatt van. Az okokról Kardos Gábort, a Rauch Hungária Kft. ügyvezető igazgatóját kérdeztük.
„Az elmúlt két évben bekövetkezett drágulás logikus módon visszavetette a keresletet: a narancsléfogyasztás mind Magyarországon, mind európai és világszinten visszaesett. Ez a folyamat most kezdett el hatni a tőzsdékre, nagyobbak lettek a készletek, a csökkenő kereslet az elmúlt egy-két hónapban pedig magával rántotta az árakat” – mondta.
A narancssűrítmény tőzsdei árjegyzése 2025. március 5-én. Felhalmozódtak a készletek, ami eladási hullámot generált. (Forrás: TradingView)
Az alacsony tőzsdei árak akár éreztethetik is a hatásukat a boltok polcain, de nem valószínű, hogy egyhamar.
A nagy játékosok nem tőzsdei áron, nem a tőzsdén keresztül vásárolnak narancssűrítményt, hanem kétoldalú, több hónapos, akár féléves beszállítói szerződésekkel.
„A tőzsdei ár jó indikáció, de a gyakorlatban jóval nagyobb késésekkel érvényesülnek az árak. Ahogyan annak idején az áremelkedés is lassan gyűrűzött be, akár fél-egy év csúszással, úgy a jelenlegi csökkenés is lassan éreztetheti majd a hatását” – mondta a Forbes.hu-nak Kardos.
Az árak tehát részben konszolidálódhatnak, a vásárlók finoman visszaszállingózhatnak, viszont ameddig a tudomány a probléma gyökerére, a citruszöldülésre nem talál megoldást, addig a jelen piaci helyzetben továbbra is luxus lesz a reggelink mellett narancslével indítani a napot.