Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Naponta 20 százalék profit: a Lőrincvonatból nincs kiszállás

Egy életben egyszer lehet olyan könnyen és gyorsan meggazdagodni, mint napjainkban a felcsúti befektetőguru követőjeként, de ez az egész történet mégis inkább egy szomorú kép Magyarországról.

Ez a hétfő is csak egy átlagos nap volt: Mészáros Lőrinc és tulajdonostársai a kánikulában is gazdagodtak 20 százalékkal. A Konzum-részvények ennyit drágultak a tőzsdén és ez néhány nap kivételével így megy hosszú hetek óta.

Amikor a sajtó elkezdett arról cikkezni, hogy a Konzum Mészáros érdekkörébe került, 50 forint alatt volt az árfolyam. Amikor március elején először írtunk a szenzációs hosszról, épp a 100-at nyaldosta. Amikor újra számolgattunk, 424-es zárást láttunk. Bő hónap elteltével, ma, július 10-én 2239 forinton volt az a 20 százalékos elmozdulási határ, aminél már nem mehetett feljebb.

Itt már számolgatni sincs értelme hozamokról, többszörözésről, egyszerűen rögzíthetjük: az elmúlt évben a magyar tőzsde újkori történtének messze legnagyobb emelkedését produkálta a Konzum – és a másik Mészáros-papír, az Opimus. Soha senki a közelükbe sem jutott. Sok spekulánskedvenc kis papír szaladt meg az évek folyamán pár napra-hétre, duplázásokra-triplázásokra akadt példa sokszor, de ezek a hulladékok szinte mindig nulla közelében végezték pár hónappal, vagy évvel később.

Mészáros Lőrinc Orbán Viktor kormányfővel. Fotó: kormany.hu

Most illene tehát szakszerűen elemezgetni, hogy meddig tarthat az őrület a Lőrinc-részvényekben, de ilyen senki se tud. Ezeket a cégeket és részvényeiket nem lehet a hagyományos módszerekkel értékelni.

A Konzumnál a majdnem semmi cégvagyonból lett közel 40 milliárd forintos kapitalizáció színtisztán állami segítségből és a tőzsdei spekulánsok lázas vásárlásaiból, azt viszont a csókosokon kívül senki se tudhatja, hogy a jövőben mekkora vagyonelemek kerülnek a felcsúti guruhoz ezeken a cégeken keresztül.

Igazán szép történet lenne ez, ha valós teljesítmény állna mögötte. Így viszont inkább tanulságos lenyomata annak, ami ma Magyarországon folyik.

Oszd meg!

"Az üzlet üzleti része sosem érdekelt igazán"

Hugh Hefner, a Playboy magazin alapítója