Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Naponta 20 százalék profit: a Lőrincvonatból nincs kiszállás

Egy életben egyszer lehet olyan könnyen és gyorsan meggazdagodni, mint napjainkban a felcsúti befektetőguru követőjeként, de ez az egész történet mégis inkább egy szomorú kép Magyarországról.

Ez a hétfő is csak egy átlagos nap volt: Mészáros Lőrinc és tulajdonostársai a kánikulában is gazdagodtak 20 százalékkal. A Konzum-részvények ennyit drágultak a tőzsdén és ez néhány nap kivételével így megy hosszú hetek óta.

Amikor a sajtó elkezdett arról cikkezni, hogy a Konzum Mészáros érdekkörébe került, 50 forint alatt volt az árfolyam. Amikor március elején először írtunk a szenzációs hosszról, épp a 100-at nyaldosta. Amikor újra számolgattunk, 424-es zárást láttunk. Bő hónap elteltével, ma, július 10-én 2239 forinton volt az a 20 százalékos elmozdulási határ, aminél már nem mehetett feljebb.

Itt már számolgatni sincs értelme hozamokról, többszörözésről, egyszerűen rögzíthetjük: az elmúlt évben a magyar tőzsde újkori történtének messze legnagyobb emelkedését produkálta a Konzum – és a másik Mészáros-papír, az Opimus. Soha senki a közelükbe sem jutott. Sok spekulánskedvenc kis papír szaladt meg az évek folyamán pár napra-hétre, duplázásokra-triplázásokra akadt példa sokszor, de ezek a hulladékok szinte mindig nulla közelében végezték pár hónappal, vagy évvel később.

Mészáros Lőrinc Orbán Viktor kormányfővel. Fotó: kormany.hu

Most illene tehát szakszerűen elemezgetni, hogy meddig tarthat az őrület a Lőrinc-részvényekben, de ilyen senki se tud. Ezeket a cégeket és részvényeiket nem lehet a hagyományos módszerekkel értékelni.

A Konzumnál a majdnem semmi cégvagyonból lett közel 40 milliárd forintos kapitalizáció színtisztán állami segítségből és a tőzsdei spekulánsok lázas vásárlásaiból, azt viszont a csókosokon kívül senki se tudhatja, hogy a jövőben mekkora vagyonelemek kerülnek a felcsúti guruhoz ezeken a cégeken keresztül.

Igazán szép történet lenne ez, ha valós teljesítmény állna mögötte. Így viszont inkább tanulságos lenyomata annak, ami ma Magyarországon folyik.

Oszd meg!