Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Beszéljünk erről is: a kisemberek, akiket Mészáros Lőrinc gazdaggá tett

Még hogy haverok, mutyi, meg szűk fideszes kör helyzetbe hozása! A számok azt mutatják, hogy Mészáros Lőrinc gazdagodásával párhuzamosan körön kívüliek is megcsinálhatták a szerencséjüket.

Arról nem tudni, hogy a felcsúti polgármester meghívókat küldött volna ki, de a lehetőség adott volt bárkinek, aki odafigyelt rá és volt elég bátor, hogy kövesse a tőzsdén.

A Mészáros-részvények berobbanásáról március elején írtunk, pénteken a zárás után pedig az látszott, hogy még az is többszörözhette a pénzét, aki a cikkünket olvasva szállt be a buliba. De ugorjunk vissza az elejére.

A mánia az Opimusnál indult, fékezett habzással. Éppen egy éve írta meg először a sajtó, hogy a világ leggyorsabban gazdagodó emberéé lehet a cég, akkor 14-15 forinton meg lehetett venni a papírt. Amikor az Opimus megszerezte a Mediaworks kiadót, 50 forint közelébe ugrott az ár (lásd grafikonunkat lejjebb).

meszaroslorinc_85x105mm

Idén már a Konzum volt a sztár, ez a papír is égbe szállt, amint a sajtó kiderítette, hogy Mészáros érdekeltségébe került a cég. Újabb robbanás jött akkor, amikor a Sorost lazán lepipáló felcsúti tőzsdecápa hivatalosan bejelentette 20 százalékos tulajdonszerzését az addig nem túl érdekes tőzsdei vállalatban. Az elmúlt hónapokban, miközben Mészáros felvásárolta a fél országot, a Konzumnak pedig egyre több köze lett az MKB-hoz, az árfolyam tovább araszolt felfelé. Az elmúlt napokban, miközben a Konzum alapkezelője az ötödik legnagyobb magyar bank 49 százalékát szerezte meg, újabb lendületet kapott a drágulás, megint napi limit upok jöttek a tőzsdén, pénteken 424 forint lett a vége. Közben a Konzumot követte kisebb mértékben az Opimus is.

Mindegy tehát, ki mikor szánta rá magát a Mészáros-papírok vételére, jelen állás szerint csak nyerni tudott.

Nyilván vissza fognak esni az árak valamennyire hamarosan, de az elmúlt évben minden kilövés és ereszkedés után magasabban stabilizálódtak a kurzusok a korábbi egyensúlyi árnál.

Az sem igaz már, hogy kis forgalmú, nehezen adható-vehető papírokról van szól, újabban mindkét Mészáros-cégben százmillió forint fölötti a forgalom a komolyabb emelkedős napokon, pénteken a 300 milliót is meghaladta mindkét cégnél. Ennek valószínűleg jócskán több mint fele napon belüli spekuláció, de  – figyelembe véve a tőzsdét naponta figyelő kisbefektetők több ezres létszámát – így is biztosan sok száz kisbefektető szállt be a játékba és nyert nagyot.

Mekkorát? Beszéljenek a számok.

Aki akkor vett Opimust, amikor a sajtó megírta Mészáros jelenlétét, most péntekig 4,7-szerezte a pénzét. Aki nem hitt a sajtóhíreknek és akkor zsákolt Konzumot, amikor a 20 százalékos bejelentés jött, mostanáig hatszorozott. De aki véletlenül az előző cikkünk megjelenése utáni nap ugrott fel a Mészáros masiniszta által vezetett vonatra, az is négyszeres nyereségnél tart. Ennek árnyékában alig tűnik fel, hogy a BUX index újabb történelmi csúcsra jutott, átlépve a 35 ezer pontot.

Kísérleteztünk egy megszokott körkérdéssel, de nincs tőzsdei elemző, aki véleményt merne mondani a papírok valós értékéről és még név nélkül sem akart róla szinte senki beszélni.

Egy karakán bróker válaszolta azt szigorúan neve elhallgatását kérve: “igaza volt Lőrincnek, tényleg okosabb ő, mint Zuckerberg. De azért nem sok ország van tőlünk nyugatra, ahol ugyanezt elő tudná adni.”

Oszd meg!

"Minden embernek joga van életében egy nagy őrültséghez."