Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Beszéljünk erről is: a kisemberek, akiket Mészáros Lőrinc gazdaggá tett

Még hogy haverok, mutyi, meg szűk fideszes kör helyzetbe hozása! A számok azt mutatják, hogy Mészáros Lőrinc gazdagodásával párhuzamosan körön kívüliek is megcsinálhatták a szerencséjüket.

Arról nem tudni, hogy a felcsúti polgármester meghívókat küldött volna ki, de a lehetőség adott volt bárkinek, aki odafigyelt rá és volt elég bátor, hogy kövesse a tőzsdén.

A Mészáros-részvények berobbanásáról március elején írtunk, pénteken a zárás után pedig az látszott, hogy még az is többszörözhette a pénzét, aki a cikkünket olvasva szállt be a buliba. De ugorjunk vissza az elejére.

A mánia az Opimusnál indult, fékezett habzással. Éppen egy éve írta meg először a sajtó, hogy a világ leggyorsabban gazdagodó emberéé lehet a cég, akkor 14-15 forinton meg lehetett venni a papírt. Amikor az Opimus megszerezte a Mediaworks kiadót, 50 forint közelébe ugrott az ár (lásd grafikonunkat lejjebb).

meszaroslorinc_85x105mm

Idén már a Konzum volt a sztár, ez a papír is égbe szállt, amint a sajtó kiderítette, hogy Mészáros érdekeltségébe került a cég. Újabb robbanás jött akkor, amikor a Sorost lazán lepipáló felcsúti tőzsdecápa hivatalosan bejelentette 20 százalékos tulajdonszerzését az addig nem túl érdekes tőzsdei vállalatban. Az elmúlt hónapokban, miközben Mészáros felvásárolta a fél országot, a Konzumnak pedig egyre több köze lett az MKB-hoz, az árfolyam tovább araszolt felfelé. Az elmúlt napokban, miközben a Konzum alapkezelője az ötödik legnagyobb magyar bank 49 százalékát szerezte meg, újabb lendületet kapott a drágulás, megint napi limit upok jöttek a tőzsdén, pénteken 424 forint lett a vége. Közben a Konzumot követte kisebb mértékben az Opimus is.

Mindegy tehát, ki mikor szánta rá magát a Mészáros-papírok vételére, jelen állás szerint csak nyerni tudott.

Nyilván vissza fognak esni az árak valamennyire hamarosan, de az elmúlt évben minden kilövés és ereszkedés után magasabban stabilizálódtak a kurzusok a korábbi egyensúlyi árnál.

Az sem igaz már, hogy kis forgalmú, nehezen adható-vehető papírokról van szól, újabban mindkét Mészáros-cégben százmillió forint fölötti a forgalom a komolyabb emelkedős napokon, pénteken a 300 milliót is meghaladta mindkét cégnél. Ennek valószínűleg jócskán több mint fele napon belüli spekuláció, de  – figyelembe véve a tőzsdét naponta figyelő kisbefektetők több ezres létszámát – így is biztosan sok száz kisbefektető szállt be a játékba és nyert nagyot.

Mekkorát? Beszéljenek a számok.

Aki akkor vett Opimust, amikor a sajtó megírta Mészáros jelenlétét, most péntekig 4,7-szerezte a pénzét. Aki nem hitt a sajtóhíreknek és akkor zsákolt Konzumot, amikor a 20 százalékos bejelentés jött, mostanáig hatszorozott. De aki véletlenül az előző cikkünk megjelenése utáni nap ugrott fel a Mészáros masiniszta által vezetett vonatra, az is négyszeres nyereségnél tart. Ennek árnyékában alig tűnik fel, hogy a BUX index újabb történelmi csúcsra jutott, átlépve a 35 ezer pontot.

Kísérleteztünk egy megszokott körkérdéssel, de nincs tőzsdei elemző, aki véleményt merne mondani a papírok valós értékéről és még név nélkül sem akart róla szinte senki beszélni.

Egy karakán bróker válaszolta azt szigorúan neve elhallgatását kérve: “igaza volt Lőrincnek, tényleg okosabb ő, mint Zuckerberg. De azért nem sok ország van tőlünk nyugatra, ahol ugyanezt elő tudná adni.”

Oszd meg!