Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Íme, hogy gazdagodhatott meg bárki Mészáros Lőrinc hátán

A magyar tőzsde sorra dönti a rekordokat, a magyar blue-chipek teljesítménye fantasztikus, de a Mol és az OTP együtt is messze elbújhat azok mellett a kis papírok mellett, amelyeket Mészáros Lőrinc reptetett az égbe. A nemzet gázszerelőjére csimpaszkodva bárki meggazdagodhatott, a recept nem is bonyolult. 

Szerdán megint felső limiten akasztották ki a Konzum részvényét. A tőzsdei szleng arra utal, hogy az árfolyam 20 százalékot emelkedett, ennél többet a szabályok értelmében nem tud, mert nem tehető be a rendszerbe magasabb vételi ajánlat. Régóta élő idióta szabály ez, így csak sok nap alatt tud az árfolyam lereagálni fontos bejelentéseket, vagy pletykákat. De a Konzumnál a lényeg, hogy pénteken tőzsdezárás után jött ki a bejelentés arról, hogy Mészáros Lőrinc megvette a cég 20 százalékát, s ez hétfőn annak ellenére felrobbantotta az árfolyamot, hogy sajtóhírekből korábban is egyértelmű volt, hogy a cég a felcsúti Buffett érdekkörbe került.

meszaroslorinc_85x105mm

Mészáros Lőrinc jót tett a Konzum árfolyamának (rajz: Király Krisztián)

Hétfőn és kedden is gyorsan limittel akadt ki az árfolyam, szerdán eleinte még volt kereskedés, de végül a vevők mindent felszívtak, újra jött a limit azzal, hogy a nap végén plusz húsz százalékon vevők sorakoztak, de eladó már nem akadt.

Ősrégi spekuláns játék

A limites kiakasztós játék ősrégi spekuláns-szórakozás a Budapesti Értéktőzsdén, mivel a szabályalkotók úgy gondolják, hogy a befektetők érdekét védik azzal, hogy nem engedik a 20 százalék feletti napi ármozgást. Még jó, hogy ezzel lepipálunk olyan elmaradott börzéket, mint például London, vagy a Nasdaq, ahol semmi akadálya nincs annak, hogy a piac napon belül, hatalmas ármozgásokkal is beárazza az új infókat. Van tehát sok spekuláns, aki már azért hajlandó venni egy meglóduló papírból, mert ha limittel kiakad valami, az szinte biztos, hogy másnap még sokat emelkedni fog.

A Konzum harmadik limit-upjában ugyanakkor bizonyára szerepe volt annak, hogy mi történt tavaly többször is egy másik Mészáros-részvényben. Az Opimusról még tavaly télen írta meg a Világgazdaság, hogy furcsa tulajdonosi átrendeződés látszik. Mészáros neve ekkor még nem forgott, de márciusban a papír 4-ről 10 forint fölé ugrott.

Áprilisban az Opimus 20 millió forint alaptőkével alapított egy médiabefektetésekre szakosodott céget, amely rögtön több mint 6 milliárd forint értékben tudott eladni kötvényeket. Ilyen piaci alapon nemigen létezik, a médiában hamar ki is derítették, hogy Mészáros érdekkörébe tartozik a cég.

Aztán amikor a 168 óra, majd a Marketing&Média megírta, hogy a frissen felturbózott Mészáros-cég veheti meg a Mediaworks kiadót, az árfolyam a tőzsdén felrobbant. A spekulánsok egymást hergelték a különböző fórumokon, hogy mennyire jó biznisz beszállni a miniszterelnök barátja mellé és rögtön 15-ről 35 euróra ugrott a kurzus.

A pletykák végül igaznak bizonyultak, októberben kiderült, hogy valóban a frissen alapított Opimus Press vette meg a Mediaworks-öt – talán csak arra nem számított senki, hogy a lapkiadó cég még a tranzakció előtt bezárja a Népszabadságot. De ez a spekulánsokat a legkevésbé sem érdekelte, még egy utolsót húztak az árfolyamon, 45 forint fölé emelve az Opimust. Onnan ugyan visszajött, de az elmúlt napokban újra venni kezdték, úgy tűnik, akinek nem jutott Konzum, átugrott a másik Lőrinc-részvényre.

Tanulság

Nyilván nem valók a kis papírok mindenkinek, de ha csak az árfolyammozgásokat nézzük, a magyar tőzsdén a legnagyobb nyereséget nem úgy lehetett elérni, hogy jól időzítette valaki a blue-chipek vételét. Hanem elég volt, ha valaki figyelte a híreket és pletykákat, aztán abból vásárolt, amiben megjelentek Mészáros Lőrinc előretolt egységei.

Ezt az Opimusnál legkésőbb egy május végi Figyelő-cikkből mindenki tudhatta. Az árfolyam akkor 14 forint volt, lazán lehetett háromszorozni később a befektetett pénzt. Ugyanez a cikk írt már Mészárosék szállodabefektetéseiről, ennek vége lett a gázszerelő-tőzsdeguru mostani beszállása a Konzumba. Ez a papír május végén 35 forint körül állt, most március 1-jén 97 forinton akadt ki a limiten.

Oszd meg!