Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Koszticsák Szilárd, MTI/kormany.hu

Nagyot estek délelőtt a Mészáros-papírok

A tőzsde már csak olyan, hogy a nagy emelkedés után az árfolyamok korrigálnak, ez alól még Mészáros Lőrinc sem kivétel. A Mészáros-papírokról már írtunk többször, a kisbefektetők nagy örömére mindkét tőzsdei cég kurzusa (Konzum, Opimus) nagyot ment az elmúlt hónapokban, így a felcsúti gázszerelő nemcsak a maga gyarapodásáért tett sokat, miközben vállalatbirodalma napról napra nő (ma már több mint 200 gazdasági társaság köthető hozzá).

Arról már korábban is írtunk, hogy ez az öröm nem biztos, hogy tartós lesz, legalább is nem érdemes a Konzum vagy az Opimus-papírok menetelését úgy kezelni, mint egy klasszikus sikersztorit – a növekedésben ugyanis vastagon benne van a felcsúti polgármester kapcsolatrendszere és a politika is.

A Konzumnál a majdnem semmi cégvagyonból lett közel 40 milliárd forintos kapitalizáció színtisztán állami segítségből és a tőzsdei spekulánsok lázas vásárlásaiból, azt viszont a csókosokon kívül senki se tudhatja, hogy a jövőben mekkora vagyonelemek kerülnek a felcsúti guruhoz ezeken a cégeken keresztül. Igazán szép történet lenne ez, ha valós teljesítmény állna mögötte. Így viszont inkább tanulságos lenyomata annak, ami ma Magyarországon folyik – írtuk korábban. De nézzünk csak rá az árfolyamra, hogyan állt ma délelőtt.

A Konzum Nyrt. árfolyama 2017. július 20-án (és az elmúlt három hónapban). Forrás: BÉT

A Konzum Nyrt. árfolyama 2017. július 20-án (és az elmúlt három hónapban). Forrás: BÉT

A kurzus most több mint 10 százalékot esett – ekkora növekedés után ez a fajta korrekció szinte törvényszerű. A papírok árfolyam a ma reggeli tőzsdenyitás után az 1600 forintot nyaldosták, azóta a kurzus emelkedett, de így is messze jár a nyolc nappal ezelőtti 2810 forintos csúcstól.

Hogy mi lesz a sztori vége, azt viszont tényleg csak egy szűk kör sejtheti. Az mindenesetre látszik, hogy Mészáros étvágya nem csökkent, tovább vásárol, építgeti portfólióját. Ami a tőzsdei folytatást illeti, Virág Ferenc, a Random Capital elnök-vezérigazgatója fejtette ki nemrég véleményét a Forbes.hu-n vendégírásában. Érdemes elolvasni. 

Oszd meg!