Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Mennyit ér 40 óra az életedből, ha kiszállsz az iskolapadból?

Nem a kezdőfizetés miatt megy majd valaki orvosnak vagy tanárnak, miközben a pályakezdők egyre többet vihetnek haza évek óta. Nem azért, mert egyre piacképesebb a tudásuk. 

Vajon mennyit ér negyven óra a fiatalok életéből 12 vagy 17 évnyi tanulás után? Itt van lassan a tanév vége, zajlanak az érettségik és a vizsgaidőszak is kezdetét veszi. Hamarosan sokan a munkaerőpiacon találhatják magukat. De mit ér a munka, amikor sok szegmensben munkaerőhiány van az országban? Ez már csak azért is izgalmas kérdés, mert a Trenkwalder nemrég közzétett első negyedéves jelentése szerint a betanított munkások lassan annyit keresnek, mint a szakmunkások – vagyis a képzettséget és a tudást egyszerűen felülírja, hogy a hazai vállalkozásoknak emberekre van szükségük. A munkaerőhiány miatt ebben a szegmensben ötödével nőttek a fizetések – de azért az itt dolgoztató külföldi multiknak nem kell megijedniük, a legtöbb régióban így sem jön össze az 1000 forintos órabér. A Profession.hu is azt közölte korábban az idei első negyedév kapcsán, hogy a meghirdetett pozíciók harmadánál nem volt elvárás a szakmai tapasztalat. De mire számítsanak azok, akiknek azért nincs munkatapasztalata, mert eddig az iskolapadban ültek?

Eljött a pályakezdők aranykora?

A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu internetes bérfelmérés eredményei alapján Magyarországon a pályakezdők átlagosan bruttó 220 ezer forintot keresnek, miközben az országos átlagfizetés 270 ezer forint körül mozog. Összehasonlításképpen: a legtöbbet azok a 35-45 évesek keresik, akik 6-10 éves tapasztalattal rendelkeznek a munkahelyükön, ők havonta átlagosan 340 ezer forintra számíthatnak adózás előtt.

A 17-24 éves korosztály – vagyis az a csoport, ahová a frissen érettségizett és a friss diplomás pályakezdők kerülnek – fizetése így is évről-évre javul, és az elmúlt időszakkal összehasonlítva idén várják őket a legjobb kilátások.

2011-ben a válság hatására mindössze havi 160 ezer forintra számíthattak,

2012 és 2014 között már 180 ezer forint között mozgott a várható bérük, 2015-ben már elérte a 200 ezret, tavaly pedig túllépte a 210 ezer forintot.

turizmus_vendeglatas

Vendéglátás: az ágazat bővül, a fizetések nem igazán

Természetesen az sem mindegy, hogy pályakezdőként milyen iskolai végzettséggel rendelkezünk: a szakmunkások havi bruttó 180 ezer forintos bérre számíthatnak, a gimnáziumot és OKJ tanfolyamot végzett pályakezdők bruttó 200 ezerre, a diplomás abszolvensek pedig főiskola esetén átlag 280 ezerrel, egyetemi végzettség mellett pedig havi bruttó 290 ezer forinttal is számolhatnak.

Orvos, tanár – itt is a sor végén

Az első munkahely megszerzésénél a fizetés nagyságát nagyban befolyásolja, hogy milyen területen helyezkedtünk el. Az informatikusok iránt köztudottan nagy a kereslet, ennek megfelelően pályakezdőként is ők keresik a legtöbbet: átlagosan bruttó 310 ezer forintot kapnak a munkába lépés után. Ez amúgy egy elég széles kategória, eleve az informatikus meg a fejlesztő nagyon nem ugyanaz a kategória, de jellemzően egy kalap alá veszik őket az egyszerűség kedvéért (korábban itt közöltünk egy részletes bontást az elszabaduló fizetésekről az IT szektorban). Az ugyanakkor megdöbbentő, hogy a kezdő orvosok bruttó bére nagyjából annyi, mint amennyit egy tapasztalat nélküli HR-es keres nettó. Érdekes még, hogy

a magyar gazdaság egyik húzóágazatában, a teljes magyar kivitel több mint ötödét adó autóiparban is viszonylag alacsonyak a kezdő bérek.

Miközben az autóipar rekordévet zárt tavaly Magyarországon, a turizmus-vendéglátás sem panaszkodhat, legalább is, ami a vendégeket illeti. A lenti chartra pillanatva azért gyorsan érthetővé válik, mit jelent, hogy a “szektorban elfogadhatatlanok a bérek”, a Magyar Turisztikai Ügynökség 2018-ra duplázná (és fehérítené) az ágazatban dolgozók fizetését – az ügynökséget vezető Guller Zoltán erről épp a Forbesnak beszélt először egy hónappal ezelőtt.

A Workaniától kapott bruttó adatoknál megnéztük mennyi a nettó. A KSH adatai alapján abból indultunk ki, hogy a 17-24 évesek jellemzően még nem rendelkeznek sem gyermekkel, sem házastárssal, illetve mindenhol tetljes állást néztünk. A grafikonon azt is ábrázoltuk, hogy mekkora terhet jelent egy-egy cégnek  a pályakezdők alkalmazása, ezek alapján nemcsak azt mondhatjuk el, hogy a munkaerőpiacra még soha ilyen jó nem volt belépni, de azt is, hogy a korábbinál ez jóval nagyobb terhet jelent a vállalkozásoknak is. A költségeket pedig nem az hajtja felfele, hogy egyre piacképesebb az iskolapadból kikerülők tudása, hanem az, hogy egyre több szektorban vannak hiányszakmák.

Nagy cég, nagy pénz

Nagy a különbség a főváros és a vidék között is. A budapesti pályakezdők átlagosan bruttó 260 ezer forintot keresnek, őket a győr-moson-sopron (230 ezer forint) megyei valamint a komárom-esztergom megyei (217 ezer forint) új munkavállalók követik. A legkevesebbre Békés (175 ezer forint), Somogy (167 ezer forint) és Nógrád (166 ezer forint) megye pályakezdői számíthatnak.

A Fizetesek.hu kutatásából az is kiderült, hogy az iskolapadból kikerülve is megéri multiknál állást keresni. A több mint 1000 főt foglalkoztató nagyvállalatoknál ugyanis bruttó 250 ezer forint az átlagfizetést, miközben a mikrovállalkozásoknál csupán 200 ezer forint alatti bérre számíthatunk.

 

 

nem-gyerekjatek


 

Oszd meg!