Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ennyit keresnek a menő informatikusok Magyarországon

Tízből négy startup cég szerint nehezebb lett az utóbbi egy évben a szoftverfejlesztők megtalálása. A legkeresettebbek között a Java, .Net fejlesztők, az UX designerek és az adattudósok (data scientist) – derül ki az április 20-21-én megrendezésre kerülő Startup Safary céges résztvevőinek körében végzett gyorsfelmérésből. Négy év tapasztalattal, senior szinten már szinte természetes az 1 millió forint feletti fizetés.

A felmérésben részt vett cégek 39 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nehezebb szakembert találni, ebből 8 százalék szerint sokkal nehezebb, míg minden második válaszadó nem lát változást. A leghatékonyabb módszer a személyes ismeretség és a munkatársak ajánlásai (67-67%). Ezt követi az internetes hirdetés (45%), majd az egyetemi rendezvények (20%) és a fejvadász (7%).

Az utóbbi egy év fizetési trendjeire vonatkozó kérdésre 17 százalék azt válaszolta, hogy 10% felett emelt, 58 százalék az 1-10%-os sávban növelte a fizetést, a megkérdezettek negyede pedig nem emelte a fizetéseket. Csökkentésről senki sem számolt be.

A startup cégek a legkeresettebb pozíciókról is nyilatkoztak. Ezek a következők: Full Stack Software Developer, Data Scientist, UX designer, Front end developer, Back end developer, JAVA fejlesztő, .NET fejlesztő.

Az IseeQ Kft. szakemberei az utóbbi egy év tapasztalatai alapján összegyűjtötték, milyen béreket kínálnak a nemzetközi piacra dolgozó magyar startupok és a külföldi hátterű cégek kisebb fejlesztőközpontjai. Az alábbi összeállításból látszik, hogy a kezdő bérek bruttó 300 ezer forint körül indulnak, senior szintre jutva már szinte természetes  a bruttó 1 millió forint feletti fizetés.

 

Szakmai képzés, távmunka és ingyen kávé

A kitöltők a kérdőíven arra is választ adtak, mit tartanak különösen fontos eszköznek a munkatársak megtartásában. A legtöbben a cégen belüli vagy azon kívüli képzéseket, a külföldi konferenciákon való részvételt és a mentorprogramot említették. A másik fontos elem a munka-magánélet egyensúly, a rugalmas munkavégzés és a távmunka lehetősége.

Nagy a megtartó ereje az izgalmas projekteknek, a legújabb technológiák alkalmazásának is. Persze a pénzről sem szabad megfeledkezni: néhány válaszban felbukkan a jelentős bónusz, a rendszeres fizetésemelés. Akad olyan cég, ahol a világszerte ismert kávézólánc ingyenkávéja is hozzájárul az informatikai fejlesztők munkakedvének és a cég iránti lojalitásának növeléséhez.

 

Így látja a fejvadász

Batiz Péter, a budapesti IseeQ fejvadászcég informatikai divíziójának csoportvezetője elmondta, az utóbbi években sokkal tudatosabbak lettek a szoftverfejlesztők és a fejlesztésben dolgozók az álláskeresésben. „Míg korábban a cég neve és a kínált fizetés vitt mindent, mostanra a fejlődési lehetőség, a vállalat projektjei, a céges kultúra egyre nagyobb szerepet játszanak.” Hozzátette: a szakemberek Budapestről nehezen csábíthatóak vidéki városokba, fordítva viszont van mobilitás.

 

 

Oszd meg!