Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Most a bérlők vannak alkupozícióban, de nyártól fordulhat a világ

A koronavírus-járvány miatt csökkenő árak a turisták és az egyetemisták visszatérésével újra fel fogják emelni az árakat egy szakportál várakozásai szerint.

Az év első felében még a bérlők lehetnek jobb alkupozícióban, nyártól azonban újra emelkedésnek indulhatnak a bérleti díjak a Rentingo.com 2021-es fővárosi albérletpiaci előrejelzéséből.

A portál szerint ez elsősorban a koronavírus elleni oltottság növekedésének, és a várhatóan visszatérő turistáknak lesz köszönhető.

Ha a rövid távú lakáskiadás újraindulhat, illetve a korlátozások várható feloldásával és a vírus ellen védettséget szerzők növekvő száma szintén az áremelkedéshez járulhat hozzá. Továbbá a Rentingo.com-nál azzal is számolnak, hogy ősszel a megszokott formájában kezdődhet az egyetemi élet, így a vidéki és a külföldi diákok is megjelennek majd a keresleti oldalon.

Ugyanakkor az, hogy nyárig folyamatosan emelkedik majd az újonnan átadott lakások száma, nem csökkenti majd az albérletek árát, mert ezek a piac olyan szegmensében jelennek majd meg, amelyben a bérleti díjakat jellemzően az átlagos felett hirdetik meg a tulajdonosok.

Egyre több a kaució

A Rentingo.com egy táblázatot is közöl, amely a 2020-ban a főbérlők által elkért kaució mértékének ingadozását mutatja.

Ez alapján decemberre 90 százalékban legalább kéthavi kauciót kértek el az albérletkiadók.

Ilyen magas arány egész évben egyszer sem volt sőt, márciusban, a koronavírus-járvány kezdetekor a főbérlők 33 százaléka az egyhavi kaucióval is megelégedett.

Forrás: Rentingo

Borítókép: Eisenbacher László / Wikimedia

 

"Itt nincs állami támogatás, nincs társadalombiztosítás, mindenki kimegy a pályára és megküzd a többiekkel!"