Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hoppon maradtak, akik ki akarták várni a moratórium végét a lakásvásárlással, nincs eladási pánik a lakáspiacon

Kiegyensúlyozott maradt a lakáspiac a hitelmoratórium részleges lezárása után, annak ellenére, hogy voltak olyan félelmek korábban, melyek kényszereladási hullámot vizionáltak. Aki kivárásra játszott, hoppon maradt, legalábbis egyelőre erre utalnak a legfrissebb adatok.

Novembertől sok hiteles számára ért véget a 2020 márciusában elrendelt hiteltörlesztési moratórium, azaz meg kell kezdeniük újra az adósság törlesztését. Ez a fordulópont a lakáspiacot is érinti, írja az Ingatlan.com sajtóközleménye.

Az ingatlanhirdetési oldal legújabb elemzése alapján az látható, hogy egyelőre alaptalanok voltak a lakáspiaci felfordulástól és kényszereladási hullámtól való félelmek.

Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője szerint korábban voltak olyan félelmek, miszerint kényszereladási hullám indulhat meg a moratórium részleges lezárása után, ha egyszerre sok hiteles képtelen lett volna újrakezdeni a felfüggesztett törlesztést. Ehhez több tényezőnek kellett volna egyszerre fennállnia:

  • egyrészt kiugró számú nem fizető hitelesre lenne szükség;
  • másrészt durva csökkenésre a lakásadásvételek számában;
  • valamint a kínálat is erőteljes bővülése.

Akadtak lakásvásárlást tervezők, akik ilyen eladási hullámra spekulálva várták a moratórium végét és az ezzel járó árcsökkenést,

a legfrissebb adatok alapján ők egyelőre hoppon maradtak.

Balogh elmondása alapján az Ingatlan.comon november első 9 napján több mint 1700 használt lakóingatlant hirdettek meg eladásra, ez októberhez képest fél százalékos csökkenést, tavaly novemberhez képest 7 százalékos emelkedést jelent. Kiugró lakáseladási hullámról csak 20-30 százalékos vagy azt meghaladó havi vagy éves növekedés esetén lehetne beszélni. A lakásárak sem kerültek meredek lejtőre.

Az előzetes adatok szerint az összes lakáshiteles 6,5 százaléka maradt a rendszerben, ami szám szerint sok embert jelent, de a piac egészéhez képest szó sincs kritikus tömegről, amely szignifikáns változást hozna a lakáspiacra. A szakértő szerint egyelőre egyik feltétel sem teljesült, ami pánikszerű lakáseladási hullámot okozna.

A bankok sem tartanak a pániktól

Az Ingatlan.com csoporthoz tartozó Money.hu szakértői szerint a nemzetközi tapasztalatok alapján átmenetileg megnőtt a nem fizető hitelesek aránya, de drasztikus emelkedésre máshol sem volt példa.

Magyarországon a következő hónapokban szintén várható egy megugrás, mert nemzetközi összevetésben extra hosszú ideig tartott a moratórium, de a bankok szerint nem várható jelentős növekedés.

Az előzetes adatok alapján a pandémiát követő gazdasági fellendülés nyomán a legtöbb családnak van elég jövedelme arra, hogy visszatérjen a rendes törlesztéshez.

A Money.hu szakértői arra is figyelmeztetnek, hogy a moratóriumban töltött időszakot nem lehet beleszámítani a nem fizetésbe, így a törlesztéshez visszatérő adósnak ahhoz, hogy bekerüljön a rossz adósokat nyilvántartó KHR-be (Központi Hitelinformációs Rendszer, korábbi nevén BAR-listába) csak novembertől kezd el ketyegni az a 90 napos időszak, amikor a mindenkori minimálbérrel kell tartoznia a bankja felé. Vagyis legkorábban jövő év tavaszán kerülnek fel a moratóriumból kikerülők az adóslistára, hacsak korábban nem volt már tartozásuk. A bankoknak jellemzően 6 hónapos tartozás és többszöri sikertelen felszólítás esetén van lehetőségük a hitelt felmondani, így az eljárások valamikor a jövő év nyarán indulhatnak el az adósokkal szemben.

Az Ingatlan.com szakértői szerint ezt a kihívásokkal küszködő ügyfelek nagy része nem várná meg a jelenlegi piaci helyzetben, hanem most még inkább jó áron értékesítenék ingatlanukat. A hitelek jelentős részét visszafizetve így akár kisebb értékűre cserélnék le otthonukat. Az ingatlanhirdetési portál adatai alapján azonban erre még tömegesen nem került sor az elmúlt hetekben, hónapokban.

Fotó: Sebestyén László
Oszd meg!