rövid hír

Aki a közvetlenül a hitelmoratórium előtt lett adós, rosszabbul jár

Forbes
2021. szeptember 23. 3 perc olvasás

Nyolc hónapért 40 százalékos többletteherrel számolhatnak azok a jelzáloghitel adósok, akik tovább élveznék a törlesztési felfüggesztés védőernyőjét – adta hírül a money.hu. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleménye szerint már kétszázezernyi hitelt újra törlesztenek.

2022 júniusáig vehető igénybe a hitelmoratórium harmadik szakasza, amint a második október végén elbúcsúzik. A további nyolc hónapos extra védelmet azonban nem érdemes azoknak kihasználnia, akik már most is tudnának törleszteni: a money.hu számításai szerint ugyanis 

akár negyven százalékos törlesztési többletterhet jelenthet a moratórium.

A kalkuláció alapja egy húszmillió forintos fix, öt százalékos éves kamatú, húsz éves futamidőre felvett hitel. Egy ilyen konstrukció esetében a törlesztés nélkül eltöltött 19 hónap már eddig is több mint tíz százalékkal ugratja meg a teljes fizetendő összeget – ez akár 15 százalék fölé is csúszhat. 

Több hitelt törlesztenek újra az adósok

Sokan kikerülnék a felhalmozódó kamatokat és a hitelösszegek növekedését – az MNB közleménye szerint fél év alatt közel 200 ezer, volt moratóriumos hitel esetében kezdték meg ismét a törlesztést az ügyfelek.

A védőernyő alatt maradó lakossági hitelek így már a teljes állomány kevesebb mint felét teszik ki.

A pontosan 184 ezer újra törlesztő lakossági hitelszerződésből 42 ezer lakáshitel, 64 ezer pedig személyi hitel. A vállalati hitelesek 20 ezer esetben kezdték újra a tartozásuk teljesítését.

Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke online sajtótájékoztatón jelenti be a jegybank 3000 milliárdra rúgó gazdaságvédelmi lépéseit válaszul a koronavírus okozta visszaesésre 2020 áprilisában. 
Matolcsy többször is figyelmeztetett: aki teheti, lépjen ki a moratóriumból.

Ez jelentős javulás az MNB szerint: tavaly év végén a lakossági hitelek még 54 százalékát nem törlesztették, ez az arány júniusra 48 százalékra csökkent. Örülhetnek a Nemzeti Banknál, Matolcsyék ugyanis többször is figyelmeztették a moratóriumot igénybe vevőket: amint tudjanak, lépjenek ki a felfüggesztés alól.

Az sem mindegy, mikor vették fel

A money.hu szakértői szerint a futamidő akár másfél évvel való kitolódása mellett a töbletterhet az is jelentősen befolyásolja, hogy mikor vettük fel a hitelünket.

Rosszabbul jár ugyanis az, aki a moratórium indulásához közel lett adós.

Kalkulációik szerint egy, a fentebb említett konstrukciónak megfelelő, 2015-ben felvett hitel teljes törlesztési terhe 10 százalékkal, azaz 2 millió forinttal emelkedhet, míg aki közvetlen a moratórium bevezetése előtt, 2020 elején vette fel ugyanezt a hitelterméket, 2,8 milliós többlettel számolhat. A különbség tovább nő, ha a következő 8 hónapra is kéri az ügyfél a moratóriumot –

ekkor már a 2015-ös hitel megnövekedett törlesztőrészlet terhe 2,8 millió, míg a 2020-as hitel esetében már meghaladja a 4 millió forintot is.

Azoknak, akik tehetik, így semmiképp nem érdemes a moratórium által adott fizetési kötelezettség szüneteltetését igénybe venni. 

A kormány rájött, hogy nem mindenkinek segít a moratórium, több százezer adós tartozását inkább a bankokra terhelik