Fotó: Tomfield // Pixabay
Fotó: Tomfield // Pixabay
Pénz

Ráhúzott még újév előtt a jegybank, de a forinton ez már nem segít

Forbes
2021. december 30. 2 perc olvasás

Négy százalékra emelte az irányadó rátát az MNB, ezzel a magyar a legmagasabb kamatszint a régióban.

Kamatemeléssel búcsúzik a jegybank az évtől: a reggeli, egyhetes betéti tendert 20 bázisponttal magasabban hirdették meg, mint a múlt héten. Az MNB sajátos szabályai miatt így már 4 százalékon áll az irányadó kamat. A sajátos kamatemelés miatt csak akkor irányadó a ráta, ha az MNB elfogad minden ajánlatot, de az elmúlt hetek adatait figyelembe véve valószínűtlen, hogy ne így legyen. November eleje óta múlt héten fogadták el a legkevesebb ajánlatot, akkor is 6,3 milliárdot.

A piaci számított is a lépésre, de attól még pozitívan reagált, a forint azonnal erősödni kezdett az euróval szemben – közelíteni kezdett felülről a 368-as szinthez, ami kétheti rekordot jelent. Ugyanakkor nagyon hamar visszatért a 369-370-es szint közé. Az év végén alacsonyabb a likviditás a szokásosnál, így nem valószínű, hogy érdemben esne az euróval szembeni keresztárfolyam.

Ezzel amúgy a régió legmagasabb kamatszintje a magyar: a cseh 3,75 százalékon, a lengyel és a román 1,75 százalékon áll.

Az MNB különös kamatemeléseire azért volt szükség, mert a jegybank késlekedett a monetáris szigorítással, nagyon elszállt az infláció és a forintárfolyam is, így muszáj volt a rendes kamatdöntő üléseken felül bevezetni még egy eszközt, amivel hirtelen, akár hétről hétre bele tud nyúlni a pénzügyi kondíciókba. Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője még korábban úgy nyilatkozott lapunknak: Ha a piac azt látja, hogy egy jegybank elkeseredetten kezd védekezni, vérszemet kaphat. „Az MNB maga ellen vívja ki a spekulánsokat: ha heti jelleggel tud változtatni a politikán, akkor a piac kikényszeríti belőle a változást.”