rövid hír

Milliárdos mínuszt jelenthet a büntetés az MLSZ-nek, de nem ez a legnagyobb baj

Unyatyinszki György
2021. július 13. 2 perc olvasás

A sportközgazdász szerint akár az 1,2 milliárdot is elérheti az MLSZ vesztesége, de ez meg sem kottyan a szervezetnek. A bevételkiesésnél azonban van nagyobb kár.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) három mérkőzésről tiltotta ki a szurkolókat a magyar válogatott következő európai játéknapjain, mert – többszörös visszeesőként – rasszista és homofób megnyilvánulásokat tapasztaltak a magyar szurkolóktól az Európa-bajnokságon a válogatott mérkőzései alatt.

Az MLSZ-nek ezen felül 100 ezer euró (35-36 millió forint) pénzbüntetés is fizetnie kell, ezt más rendbontások, például söröspoharak játéktérre dobálása miatt.

Komoly a kár

Muszbek Mihály sportközgazdász a Népszava megkeresésére úgy összegzett, hogy a közel 68 ezer fő befogadására alkalmas Puskás Aréna egy tétmérkőzésen 600 millió forint bevételre tehetne szert.

Három tétmérkőzés esetén 1,2 milliárd forint is lehet a kiesett bevétel.

Barátságos, illetve felkészülési mérkőzésekre általában kisebb, 10-20 ezer ember szokott kíváncsi lenni alacsonyabb jegyárak mellett, olyan alkalmakkor 30-50 millió forintos az elmaradó bevétel.

A Puskás Aréna akár 600 millió forint jegybevételt termelhetne Forrás: MTI.

Megjegyezzük, várhatóan az 1,2 milliárdot nem éri majd el a kieső veszteség, ugyanis az UEFA versenynaptára szerint lesznek barátságos mérkőzések. Márpedig a válogatott érdekében az MLSZ részéről logikus, hogy inkább ilyen keretek között töltsék a magyar szurkolók a büntetésüket.

Nem csődöl be az MLSZ

Muszbek szerint a hazai szövetséget ugyanakkor a jelentősebb bevétel kiesése sem viselné meg komolyan. A Csányi Sándor által irányított szervezet éves költségvetése meghaladja a 45 milliárd forintot.

„Az a morális kár, amit az üres stadion látványa okoz, sokkal nagyobb, mint a kieső bevétel”

– nyilatkozta Muszbek Mihály. Az MLSZ egyelőre részletesen nem reagált a büntetésre, mondván még nem kapták meg az UEFA végzését.

Kiemelt kép: Magyar szurkolók a Magyarország – Franciaország Eb-mérkőzésen, Forrás: MTI/Kovács Tamás