Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke online sajtótájékoztatón jelenti be a jegybank 3000 milliárdra rúgó gazdaságvédelmi lépéseit válaszul a koronavírus okozta visszaesésre 2020 áprilisában. 

Mindenki idegeskedik, meg is látszik a forint árfolyamán

A jegybank legutóbbi ülésén közel egy évtized után emelt az alapkamaton, holnap újabb kamatdöntő ülés lesz. A piac ideges, a forint gyengüléssel indította a hetet. 

A korábbi évekhez képest magasabb a magyar infláció, olyannyira, hogy a legutóbbi kamatdöntő ülésén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa már a szigorítás mellett döntött. Ez azért fontos, mert a Matolcsy György vezette jegybank korábban többször is deklarálta, hogy a gazdasági növekedés támogatását is fontos feladatának érzi az árstabilitás fenntartása mellett (ez illeszkedik a globális trendbe, nem egy magyar különutasságról van szó). Ennek megfelelően az alapkamatot igen alacsony szinten tartotta, és mivel az irányadó ráta befolyásolja a betéti mellett a hitelkamatokat is, a gazdaság szereplői így olcsón jutottak hitelhez, ez pedig fűtötte a gazdasági növekedést a korábbi években. 

Gyenge forint, plusz nyomás

A koronavírus-járvány után ennek vége szakadt, a nyitás és Magyarországon az állami támogatások gazdaságba pumpálása felfele húzta az inflációt: vagyis egyre kevesebbet ér a pénzünk.

Az MNB álláspontja az, hogy ez ellen tenni kell, ebben van is nézetkülönbség (és feszültség) a kormánnyal ami korábban nem jellemezte a jegybankot.  

A forint egészen a 360,7-es szintig gyengült ma reggel az euró ellenében. 

Az EUR/HUF árfolyam hétfő délelőtt. Üzenet a jegybanknak? Forrás: Investing.com

Innen persze korrigálhat még az árfolyam, de a gyengébb magyar deviza mindenképp plusz nyomás a Monetáris Tanácson.

A gazdaság szereplőinek nagyon jó a kedve

A holnapi kamatdöntő ülést figyeli mindenki, vajon mit lép a jegybank. A legutóbbi kamatemelés komoly üzenet volt a piacnak, az MNB nem fogja elengedni az inflációt, még ha a magasabb alapkamat hűti is gazdaságot. Akkor a forint árfolyama végül korrigált, vagyis a magyar deviza erősödni tudott a mértékadó devizákkal szemben. 

A gazdaság szereplői a növekedést illetően rég látott optimizmust mutatnak, a drágább források azonban fékezhetik a növekedést. Utóbbi pedig azért is nagyon fontos a kormány számára, mert sok kifizetést – például az szja-prémiumot – kötöttek a megfelelő növekedés eléréséhez (a GDP 5,5 százalékos emelkedését kell elérni). Mivel 2022 választási év lesz, mondani sem kell, mennyire fontos ez a kormánynak.  

Nem volt jó nyara eddig a forintnak 

Összességében így sem mondhatni, hogy júliusban jó hónapja lett volna a forintnak: a hónap eleje óta a forint 2,6 százalékkal gyengült az euróval, 3,3 százalékkal a dollárral, és 4,0 százalékkal a svájci frankkal szemben.

Az év eleje óta a forint a dollárral szemben 3,0 százalékkal gyengült, az euróval és a svájci frankkal szemben pedig 0,6 és 0,7 százalékra zsugorodott a nyeresége írja az MTI.

A forint mellett a régiós devizák is gyengültek az elmúlt időszakban, a nyaralás szempontjából sem mindegy, mi vár a horvát kunára erről reggel közöltünk egy átfogó elemzést
 

Borítókép: Matolcsy György, az MNB elnöke online sajtótájékoztatón jelenti be a jegybank 3000 milliárdra rúgó gazdaságvédelmi lépéseit válaszul a koronavírus okozta visszaesésre 2020 áprilisában. 

Oszd meg!