Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Milyen járvány? Milyen recesszió? Hamar túl leszünk mindenen

Rég nem látott jó hete volt pár New York-i tőzsdeindexnek, miközben a város a járvány egyik gócpontja, és korábban hihetetlen pánik futott végig a piacokon. Mi történt?

Ritkán látható szakadék nőtt az elmúlt három hétben a gazdasági várakozások és a tőzsdei teljesítmény közé Amerikában. Miközben a járvány leterítette az országot, a Wall Street egyre meredekebben kezdett szárnyalni, most már szinte azt üzeni, hogy a várható mély recesszió egyszerű fake news, de legalábbis pillanatok alatt túl lesznek rajta. Mivel az emelkedés a mélypontról meghaladta a 20 százalékot, a hegyekben érkező rossz hírek közepette új bikapiac született.


Megjelent az áprilisi Forbes, a magazin már online is olvasható!

Ebben a három hétben minden várakozást jócskán felülmúló mértékben nőtt a friss munkanélküliek száma, 6,6 millió új kérelmet adtak be. A recesszió mélységére vonatkozó becslések is egyre durvábbak lettek. Viszont szinte minden nap érkeztek a járvány várható lefolyásával kapcsolatban optimista nyilatkozatok, a múlt héten pedig a tényadatokból is lehetett arra következtetni, hogy sikerül ellaposítani azt a bizonyos járványgörbét. E mellett a Federal Reserve (Fed) több lépcsőben jelezte, hogy

lényegében bármekkora összeggel beszáll a gazdaságösztönzésbe.

Ezek voltak azok a jó hírek, amelyekkel meg lehetett magyarázni az árak száguldását.

A Dow Jones index (a 30 legfontosabb amerikai iparvállalat tőzsdei teljesítményét összegző mutató) az elmúlt egy hónapban. Forrás: NYSE, Tradingviews, 2020. április 12.
A New York-i tőzsde másik fontos mutatója, az S&P 500 index az elmúlt egy hónapban. Forrás: NYSE, Tradingviews, 2020. április 12.

A húsvéttal véget ért rövidített héten (nagypénteken a tőzsde zárva tartott) az amerikai mutatók rekordmértékű emelkedéseket produkáltak. A vezető indexek 11-12 százalékot ugrottak négy nap alatt,

az 500 legnagyobb amerikai vállalat ármozgását mérő S&P 500-nak 1974 óta nem volt ennyire jó hete.

Az index ezzel az idei veszteségét 13 százalékra mérsékelte, a tech cégekkel teli Nasdaq pedig már csak mínusz 9 százaléknál tart. Ennyi pedig még egy átlagos évben, átlagos helyzetben is előfordul, elég, ha hosszabb emelkedés után simán csak rosszabbra fordulnak kissé a várakozások. Annak fényében viszont, hogy egyre több szakértő vár a 2008-asnál súlyosabb recessziót, 1929-33 óta nem látott válságot, szinte jelentéktelennek tűnik a Wall Street 2020-as csökkenése.

A NASDAQ mutató az elmúlt egy hónapban. Forrás: NYSE, Tradingviews, 2020. április 12.

Ebben a helyzetben mindenképp érdemes rápillantani a piac értékeltségi szintjére, de ez sem könnyű. A ma elérhető profitvárakozások ugyanis irreálisan magasak, mert nem csak maguk a cégek közölték tömegesen, hogy nem látnak tisztán, ezért az eddigit visszavonva nem adnak új előrejelzést, de a Wall Street-i elemzők nagy része is ezt teszi. Az biztos, hogy a hivatalosan közzétett elemzői becslések alapján az S&P 500 cégek egy részvényre jutó összesített profitjára vonatkozó prognózis február végén 189 dollár volt, erről mára 155-re esett. De várható még sok csökkentés, szinte biztosan 140 dollár alá.

Ha a 140-es értékkel számolunk, a múlt heti nagy emelkedés után a piac P/E (árfolyam/nyereség) mutatója 20 körül van, ami jóval magasabb az elmúlt évek 16 körüli átlagánál. Arról nem is beszélve, hogy recessziós időszakokban inkább a 12-15 körüli szint volt eddig jellemző. A Wall Street tehát most egyértelműen arra számít, hogy a cégprofitok visszaesése kisebb lesz a vártnál. Vagy

az is lehet, hogy túltekint 2020-on és azt árazza, hogy jövőre gyors visszapattanás jön és minden visszaáll majdnem a korábbi kerékvágásba.

Napokon belül jönnek az első negyedéves cégeredmények, sok elemző nyilatkozta azt a hétvégén, hogy ezek alapján majd tisztábban láthatunk. Ez azonban egyáltalán nem biztos. Márciusban ugyan elérte a járványhatás Amerikát is, ezek már látszanak majd a profitadatokban, de előrejelzést továbbra sem valószínű, hogy adnak a cégek, inkább a bizonytalanságra hivatkozva eltekinthetnek a prognózisoktól.

Így még hetekig, vagy akár hónapokig sötétben tapogatózhat a Wall Street a válság mélységét illetően és inkább a friss makroadatok, mindenekelőtt a heti munkanélküliségi kérelmek nyújthatnak támpontot. Ha ezek továbbra is nagyon gyatrák lesznek, nem valószínű, hogy kitart az elmúlt hetek hurráoptimista emelkedése.

 

"Minden értelmes ember önfejűnek tűnik időnként."