Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Miért a készpénz a legjobb esküvői ajándék?

Az esküvői szezon közepén vagyunk, biztosan sokan találkoztak a kérdéssel: mégis mit adjanak a leendő párnak. A vőlegénynek és a menyasszonynak ez az időszak nem jelent mást, mint az egyik legnagyobb kiadást, de a sok esküvőre hivatalosaknak is megterhelheti a pénztárcájukat, nemcsak a szervezés lehet drága, de az ajándékok is.

A Forbes.com szerint ezért is a készpénz az a legjobb választás ajándéknak, azt is összeszedték, miért. A WeddingWire nevű cég adatai szerint az USA-ban egy átlagos esküvő ma 28 ezer dollárba kerül (ez 7,7 millió forint, itthon azért ennek valószínűleg jóval alatta vagyunk, de a milliós tételt már egyáltalán nem nehéz elérni), míg egy évtizeddel ezelőtt 16 ezer dollárral számolhattak átlagosan a párok (4,4 millió forint, ami még mindig bőven a magyar fölött, de az emelkedés valószínűleg itt sem volt jelentéktelen).

A Forbes.com által megszólaltatott szakértő, Kristen Maxwell, a Knot nevű esküvőszervező szolgáltatás képviselője szerint a párok ma többet költenek, mint korábban, hogy az esküvő minden egyes elemét személyre szabják, mert egyedi, őket ténylegesen bemutató lakodalmat szeretnének. Az amerikai trend szerint a párok ma már kevesebb embert hívnak meg az esküvőjükre, viszont személyenként többet költenek rájuk: azt szeretnék, ha nekik is élmény lenne, vicces és szórakoztató.

Ezzel párhuzamosan a készpénz mint nászajándék népszerűbb, mint valaha. Cooper szerint ennek két oka van. Az egyik, hogy egyre több pár él együtt, mielőtt megházasodnak, így már eleve megvan a legtöbb eszközük, amikre szükségük lehet, és amiket gyakran szoktak nászajándékba adni. A mások ok pedig, hogy az Y-generáció az élményeket részesíti előnyben a tárgyakkal szemben (arról, hogy miért jobb élményeket gyűjteni tárgyak helyett, itt írtunk korábban). Inkább elmennek egy luxusnyaralásra, minthogy tárgyakat gyűjtsenek.

Arról, hogy mennyit illik adni egy esküvőn, az amerikai szakértő az ottani viszonyokra azt mondja, 75-100 dollárt a távoli rokonoknak és munkatársaknak (20-27 ezer forint), 100-125 a barátoknak és a rokonoknak (34 ezer), a legközelebbi rokonoknak és barátoknak viszont (55 ezer forint a teteje). Ez Magyarországon nyilván általában kevesebb, nem érdemes szó szerint venni, azért az életszínvonal itthon nem úgy néz ki, mint az USA-ban, de az arányokhoz jó lehet.

Fotó: Anne Edgar // Unsplash

 

Oszd meg!