Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Outsite Co / Unsplash

Megvan az Airbnb következő nagy dobása

Miután úgy lett a világ ingatlanpiacának legnagyobb szereplője, hogy egy darab saját tulajdonú ingatlana sincs, most tekernének a modellen. Az Airbnb következő stratégiai lépése a lakásépítés, és ezt rögtön gigaméretben gondolják.

A több mint ötmillió darabos ingatlanállományt bekapcsoló globális szállásmegosztó hálózat piaci értékét ma körülbelül 38 milliárd dollárra teszik, de a cégnél folyamatosan keresik a növekedési lehetőségeket. 2016-ban felállítottak egy Samara nevű részleget, amely a jövő stratégiai irányait hivatott feltérképezni. Azon termékek és szolgáltatások körét, amely az Airbnb következő nagy dobása lehet.

Joe Gebbia, a Samara vezetője mostanra állt elő az ötlettel, az új projekt a Backyard nevet kapta – számolt be róla a fastcompany.com. Az elnevezés elvileg utalhatna a kertes házak csücskén álló sufnira, de nem erről van szó, ez inkább csak arra utal, hogy a fő csapásirány oldalvizén született meg az ötlet, valahol az Airbnb székházának hátsó udvarán.

A koncepció azonban nagyszabású, jóllehet a részletekről még nem sokat árult el Gebbia. A fő cél, hogy az Airbnb lakásai a tervezéstől a kivitelezésig a lehető legkörnyezettudatosabb módon, multifunkcionálisan, innovatív technológiákkal épüljenek. Gebbia így fogalmaz:

“A Backyard nem egy ház, hanem az otthonnak az újragondolása. Az otthon egy komplex fogalom, és mi is így közelítjük, egy rendszert szeretnénk felépíteni, ami sok mindenre képes.”

Ez elég grandiózusan hangzik, hogy egész pontosan mit jelent, majd a prototípusok láttán fog kiderülni. A Fastcompany szerint mindenesetre biztos, hogy olyan lakások lesznek, amiket aztán az Airbnb-n könnyű lesz kiadással hasznosítani, de nem kizárólag ezzel a szándékkal készülnek. Nagyon rugalmas és változatos térhasználattal fognak megépülni, és például az űrtechnológia és a robotika fejlesztéseit is kihasználják. Gombnyomásra mozgatható szekrénysorok, gombnyomásra eltüntethető (szekrény alá becsúsztatható) ágy és hasonló megoldások jöhetnek – árulkodó, hogy a Backyard egyik projektvezetője, Fedor Novikov robotikai tervezést kutatott a NASA-nál.

Az biztos, hogy több legyet szeretnének egy csapással leütni: azon túl, hogy szolgálják a nemes célt, miszerint okosan kitalált, hatékonyan működtethető, változatos igényekre szabható kis lakásokat terveznének és építenének, az Airbnb hosszú távú prosperálását is elősegíthetik. Hiszen most végső soron egy szoftvercégről beszélünk, amelyik bármikor kaphat egy éhes versenytársat, így viszont egy olyan cégcsoport lehet, amely fizikai ingatlanportfólióval is bír és több lábra állhat.

Ami az üzleti terveket illeti, arról Gebbia nem sokat árult el, de annyit igen, hogy a végső cél szerint a Backyard legalább akkorára növi ki magát, mint az Airbnb maga.

Oszd meg!