Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megmondják, mennyire vannak túlárazva a magyar ingatlanok – új fiúk a piacon

Tapasztalt internetes sorozatvállalkozók indítottak új oldalt, azt mutatják meg, van-e különbség egy adott ingatlan meghirdetett árai között a különböző internetes oldalakon. Nem lehetne, mégis van ilyen, aminek eddig csak az ügyeskedők örülhettek. 

Elstartolt az Árminimum nevű ingyenes alkalmazás, amely azt ígéri a felhasználóknak, hogy megtalálja egy adott használt ingatlan összes hirdetését az interneten, egy csokorba rendezi a róla fellelhető összes fotót és leírást, és megmutatja, melyik ügynökségnél a legolcsóbb a szóban forgó ház vagy lakás – tudatta a cég a Forbes.hu szerkesztőségével. Hasonló szolgáltatás amúgy létezik már szállodai szobafoglalásra – az új magyar fejlesztés az ingatlanpiacra lő, ami igencsak felpörgött az elmúlt két évben, a budapesti árnövekedés régiós szinten is kiemelkedik.

75 milliárd 800 millió forint. Ennyi ma a különbség az interneten meghirdetett összes magyar használt ingatlan maximális és minimális hirdetési ára között (a megyei bontásról készült infografikát lásd lejjebb). Az adatot a kaoszindex.arminimum.hu oldalon találjuk, ami hetente – minden pénteken – frissül, és az oldal fejlesztői azt mérik rajta keresztül, mennyire sikerül megtisztítaniuk a használt ingatlanok piacát az ingatlanosok, a tulajdonosok és a hirdetési oldalak által okozott káosztól.

A nemrég csendben elindított szolgáltatás átrendezheti az ingatlanhirdetések piacát, az ingatlankereskedők tevékenységét, sőt akár a teljes magyar használtlakás-piacot is – legalább is ezt ígérik a fejlesztők. Az Árminimum böngészőbővítmény azt kínálja a felhasználóknak, hogy telepítése után

bármelyik magyar ingatlanos oldalon keressenek is, az éppen kinézett ház vagy lakás összes neten fellelhető hirdetését összegyűjti, ár szerint sorba rendezi őket, és egy helyen mutatja meg a felhasználónak az ingatlanról elérhető fotókat, illetve leírásokat.

A rendszer nemcsak attól kíméli meg a felhasználót, hogy keresési szempontjait megadva folyvást ugyanabba az ingatlanba ütközzön, de rendet vág az ármizériában is. „Egy-egy ingatlan ma Magyarországon nagyon eltérő árakon lehet fenn az interneten. A legnagyobb különbség egy adott használt ingatlan legalacsonyabb és legmagasabb hirdetési ára között most éppen 1,63 milliárd forint, az átlagos eltérés a több áron meghirdetett ingatlanok kötött pedig 3,7 millió forint – mondta az erről szóló sajtóbeszélgetésen Faragó Péter, az Árminimumot fejlesztő RealMonitor Kft. ügyvezetője.

A cég mögötti RealMonitor egyik tulajdonosa is Faragó, társa Benedek Balázs – ők az alapítói a Skawa Innovationnak is, amely például a sokak által szintén ismert joszaki.hu-t vagy a weboldalak fordítására használt Easyling-et is üzemelteti (a nyomtatott Forbesban még 2014-ben írtuk meg a történetüket). A párosnak tehát bőven van gyakorlata ezen a területen, most kimerészkedtek az ingatlanpiacra is.

Benedek Balázs és Faragó Péter sorozatvállalkozók, a Skawa és az Árminimum alapítói. Fotó: The Orbital Strangers Project // Forbes archív

Benedek Balázs és Faragó Péter sorozatvállalkozók, a Skawa és az Árminimum alapítói. Fotó: The Orbital Strangers Project // Forbes archív

Bár úgy tűnhet, hogy a szolgáltatás a magánembereket célozza, akik ingatlanügynök nélkül akarják meglovagolni, hogy emelkednek az árak és nagy a kereslet, ez nincs így. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a cég már le is szerződött egy ingatlanirodával. De miért jó ez nekik?

Árkülönbség nem is lehetne – mégis van

„Az árkülönbség az ingatlanközvetítők szempontjából súlyos piaci anomália” – mondta Kosztolánczy György, az Árminimummal leszerződött Otthon Centrum (OC) Holding vezérigazgatója. Ha a közvetítők szerződéseit tekintjük, árkülönbség egyszerűen nem is létezhetne a piacon. Akár kizárólagos, akár általános szerződést köt ugyanis a tulajdonos az ügynökséggel, minden szerződésben fontos kitétel, hogy a szerződésben foglalt árnál sem a tulajdonos, sem más ügynökség nem kínálhatja alacsonyabb áron a lakást.”

Árkülönbség tehát elvileg nem is lehetne. Hogy mégis előfordul, annak az az oka, hogy a tulajdonosok – legtöbbször valamelyik ügynökség tanácsára, ha az adott lakás nem akar elkelni – idővel beleegyeznek az árcsökkentésbe, ugyanakkor elmulasztanak szólni a velük ugyancsak szerződéses viszonyban álló más ügynökségeknek, esetleg több vasat tartanának a tűzben. „Ekkor egyik vagy másik ügynökség hosszabb-rövidebb ideig előnybe kerül a többivel szemben, bármilyen komoly tapasztalattal, bejáratott és széles vevőkörrel rendelkezzenek is amazok” – mondta az Otthon Centrum vezetője. Az OC-nek tehát azért éri meg, hogy összeáll az Árminimummal, mert így azt tudja mondani az ügyfeleinek, hogy náluk biztosan a legolcsóbb árat kapják.

Az Árminimum a vele szerződésben álló ingatlanügynökségeknek ugyanis azt ígéri, hogy figyelmeztetést küld nekik, ha a náluk hirdetett ingatlan bárhol másutt alacsonyabb áron jelenik meg az interneten. „Ez kihúzza a talajt az ügyeskedők lába alól, a tulajdonosok érdekeinek képviseletére ösztönzi a szakmát, vagyis jót tesz az egész piacnak” – mondta az OC vezérigazgatója.

Az Árminimum alkalmazás a felhasználók számára ingyenes. A nagy üzlet a cég számára az lesz, hogyha leszerződik még több ingatlanos irodával.

 

Aki valamit kreál, felépít, teremt, azért tudja megtenni, mert nem szégyelli magát. Aki szégyelli magát, nem mer teremteni. Hát akkor mit tehet? Rombol. Szerintem a rombolás a szégyenből ered.