Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megmondják, mennyire vannak túlárazva a magyar ingatlanok – új fiúk a piacon

Tapasztalt internetes sorozatvállalkozók indítottak új oldalt, azt mutatják meg, van-e különbség egy adott ingatlan meghirdetett árai között a különböző internetes oldalakon. Nem lehetne, mégis van ilyen, aminek eddig csak az ügyeskedők örülhettek. 

Elstartolt az Árminimum nevű ingyenes alkalmazás, amely azt ígéri a felhasználóknak, hogy megtalálja egy adott használt ingatlan összes hirdetését az interneten, egy csokorba rendezi a róla fellelhető összes fotót és leírást, és megmutatja, melyik ügynökségnél a legolcsóbb a szóban forgó ház vagy lakás – tudatta a cég a Forbes.hu szerkesztőségével. Hasonló szolgáltatás amúgy létezik már szállodai szobafoglalásra – az új magyar fejlesztés az ingatlanpiacra lő, ami igencsak felpörgött az elmúlt két évben, a budapesti árnövekedés régiós szinten is kiemelkedik.

75 milliárd 800 millió forint. Ennyi ma a különbség az interneten meghirdetett összes magyar használt ingatlan maximális és minimális hirdetési ára között (a megyei bontásról készült infografikát lásd lejjebb). Az adatot a kaoszindex.arminimum.hu oldalon találjuk, ami hetente – minden pénteken – frissül, és az oldal fejlesztői azt mérik rajta keresztül, mennyire sikerül megtisztítaniuk a használt ingatlanok piacát az ingatlanosok, a tulajdonosok és a hirdetési oldalak által okozott káosztól.

A nemrég csendben elindított szolgáltatás átrendezheti az ingatlanhirdetések piacát, az ingatlankereskedők tevékenységét, sőt akár a teljes magyar használtlakás-piacot is – legalább is ezt ígérik a fejlesztők. Az Árminimum böngészőbővítmény azt kínálja a felhasználóknak, hogy telepítése után

bármelyik magyar ingatlanos oldalon keressenek is, az éppen kinézett ház vagy lakás összes neten fellelhető hirdetését összegyűjti, ár szerint sorba rendezi őket, és egy helyen mutatja meg a felhasználónak az ingatlanról elérhető fotókat, illetve leírásokat.

A rendszer nemcsak attól kíméli meg a felhasználót, hogy keresési szempontjait megadva folyvást ugyanabba az ingatlanba ütközzön, de rendet vág az ármizériában is. „Egy-egy ingatlan ma Magyarországon nagyon eltérő árakon lehet fenn az interneten. A legnagyobb különbség egy adott használt ingatlan legalacsonyabb és legmagasabb hirdetési ára között most éppen 1,63 milliárd forint, az átlagos eltérés a több áron meghirdetett ingatlanok kötött pedig 3,7 millió forint – mondta az erről szóló sajtóbeszélgetésen Faragó Péter, az Árminimumot fejlesztő RealMonitor Kft. ügyvezetője.

A cég mögötti RealMonitor egyik tulajdonosa is Faragó, társa Benedek Balázs – ők az alapítói a Skawa Innovationnak is, amely például a sokak által szintén ismert joszaki.hu-t vagy a weboldalak fordítására használt Easyling-et is üzemelteti (a nyomtatott Forbesban még 2014-ben írtuk meg a történetüket). A párosnak tehát bőven van gyakorlata ezen a területen, most kimerészkedtek az ingatlanpiacra is.

Benedek Balázs és Faragó Péter sorozatvállalkozók, a Skawa és az Árminimum alapítói. Fotó: The Orbital Strangers Project // Forbes archív

Benedek Balázs és Faragó Péter sorozatvállalkozók, a Skawa és az Árminimum alapítói. Fotó: The Orbital Strangers Project // Forbes archív

Bár úgy tűnhet, hogy a szolgáltatás a magánembereket célozza, akik ingatlanügynök nélkül akarják meglovagolni, hogy emelkednek az árak és nagy a kereslet, ez nincs így. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a cég már le is szerződött egy ingatlanirodával. De miért jó ez nekik?

Árkülönbség nem is lehetne – mégis van

„Az árkülönbség az ingatlanközvetítők szempontjából súlyos piaci anomália” – mondta Kosztolánczy György, az Árminimummal leszerződött Otthon Centrum (OC) Holding vezérigazgatója. Ha a közvetítők szerződéseit tekintjük, árkülönbség egyszerűen nem is létezhetne a piacon. Akár kizárólagos, akár általános szerződést köt ugyanis a tulajdonos az ügynökséggel, minden szerződésben fontos kitétel, hogy a szerződésben foglalt árnál sem a tulajdonos, sem más ügynökség nem kínálhatja alacsonyabb áron a lakást.”

Árkülönbség tehát elvileg nem is lehetne. Hogy mégis előfordul, annak az az oka, hogy a tulajdonosok – legtöbbször valamelyik ügynökség tanácsára, ha az adott lakás nem akar elkelni – idővel beleegyeznek az árcsökkentésbe, ugyanakkor elmulasztanak szólni a velük ugyancsak szerződéses viszonyban álló más ügynökségeknek, esetleg több vasat tartanának a tűzben. „Ekkor egyik vagy másik ügynökség hosszabb-rövidebb ideig előnybe kerül a többivel szemben, bármilyen komoly tapasztalattal, bejáratott és széles vevőkörrel rendelkezzenek is amazok” – mondta az Otthon Centrum vezetője. Az OC-nek tehát azért éri meg, hogy összeáll az Árminimummal, mert így azt tudja mondani az ügyfeleinek, hogy náluk biztosan a legolcsóbb árat kapják.

Az Árminimum a vele szerződésben álló ingatlanügynökségeknek ugyanis azt ígéri, hogy figyelmeztetést küld nekik, ha a náluk hirdetett ingatlan bárhol másutt alacsonyabb áron jelenik meg az interneten. „Ez kihúzza a talajt az ügyeskedők lába alól, a tulajdonosok érdekeinek képviseletére ösztönzi a szakmát, vagyis jót tesz az egész piacnak” – mondta az OC vezérigazgatója.

Az Árminimum alkalmazás a felhasználók számára ingyenes. A nagy üzlet a cég számára az lesz, hogyha leszerződik még több ingatlanos irodával.

 

Oszd meg!