Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Bernard Hermant // Unsplash

Meglepetés a lakáspiacon: egyre több ingatlant hirdetnek

2019 első öt hónapjában több mint 250 ezer lakóingatlant hirdettek meg az Ingatlan.com-on, ez nyolcezerrel több a 2018 eleji adatnál, és csúcsdöntés 2014 óta – derült ki a portál közleményéből.

2014 és 2018 első öt hónapjában ez a szám 180 és 242 ezer között mozgott. A kínálatbővülés elsősorban a csok júliusi bővítésével, a közel 2500 kistelepülést érintő falusi csok bevezetésével és a babaváró támogatás elindulásával is magyarázható.

A magánszemélyek több hirdetést adtak fel, mint az elmúlt esztendőkben. Bár a budapesti újépítésű ingatlanok hirdetési aránya 5 százalékkal csökkent, a megyei jogú városokban 16 százalékkal nőtt (számszerűsítve ez 55 ezer hirdetést jelent), ez pedig összességében a kínálat növekedéséhez vezetett.

Forrás: Ingatlan.com

Forrás: Ingatlan.com

Budapesten a magánszemélyek majdnem 16 ezer lakóingatlant hirdettek meg eladásra január és május vége között, ami 10 százalékkal több mint egy évvel korábban. Az ingatlanközvetítők kínálatával együtt több mint 130 ezer új lakás és ház hirdetése került az év elején.

A községekben több mint 20 ezer eladó lakóingatlan került a piacra eddig az idén, 13 százalékkal több mint tavaly ugyanebben az időszakban. A többi városban az év első öt hónapjában 8 százalékkal nőtt a friss kínálat, és majdnem 43 ezer lakást és házat kínáltak eladásra.

A piaci változások a lakásvásárlást tervezőknek is kedveznek, a kínálatbővülés miatt a mostani viszonylag magas árakon adhatják el a meglévő ingatlanukat, és az így befolyó összeget egészíthetik ki saját megtakarításaikkal, kedvező kamatozású hitelekkel, illetve az állami támogatásokkal.

Főoldali kép: Bernard Hermant // Unsplash

Oszd meg!