Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Milliárd dolláros legenda: így jutott abszolút csúcsra Mayweather

Floyd Mayweatherről mostanra az is hallott, aki immunis a sporthírekre, és émelyeg a boxmeccsektől. Miután a valaha volt leghájpoltabb meccsen, szombaton Las Vegasban kiütette a ketrecharcos Conor McGregort, elmondhatja magáról, hogy 36 perc alatt keresett 200 millió dollárt. De ez csak egy kis szelet volt ahhoz, hogy vagyona mára átlépje az egymilliárdos álomhatárt.

Mayweather gazdagsága nem a véletlenen múlt. Egyrészt nagyon komoly marketingmunka áll mögötte, másrészt, kellő önbizalom birtokában 750 ezer dollárt tett saját magára. Bár megrögzött szerencsejátékos, nem a ringben fogadott, hanem azon kívül. Még akkor, amikor tíz évvel ezelőtt szakított a Top Rank (ez a legjobban teljesítő boxolók promóciójával foglalkozó cég) CEO-jával, a többek között Muhammad Ali, Oscar De La Hoya és Manny Pacquiao mögött is álló Bob Arummal.

Pedig barátságuk első tíz éve gyümölcsöző volt. Arum az 1996-os nyári olimpiától kezdve dolgozott a sportolóval, aki mindvégig veretlen maradt, és ezt dagadó bankszámlája szépen tükrözte. Az első bajnoki címét 1998-ban szerezte Genaro Hernandez technikai kiütésével, amely 150 ezer dollárral is gazdagította. Az első olyan meccse, amelyet a tévénézők számának arányában fizettek ki neki (pay-per-view, azaz PPV), 2005-ben jött. Arturo Gatti kiütése így 365 ezer dollárt, majd ugyanígy 2006-ban Zab Judah legyőzése 375 ezret hozott neki. A meccsek után járó fix kifizetései akkoriban a hárommillió dolláros tartományban mozogtak. De ez nem volt neki elég. Mayweather időben észrevette, hogy sokkal többet ki tud hozni magából önállóan, mint Arum keze alatt.

Besétált a Top Rank irodájába, aláírt egy 750 ezer dollárról szóló csekket, ezzel felbontotta szerződését, és a többi már történelem.

A köztudatban ekkor vált a Helyes-fiú Mayweatherből a Pénzes Mayweatherré.

Miközben nyeretlen maradt, igazi showmanként kezdett viselkedni. Feltűnt népszerű tévéműsorokban, és 37 milliós követőtábort épített fel közösségi média felületein. Ez már egyenesen hozta magával a pay-per-view alapon fizető meccsek bevételeinek növekedését. Amikor 2007-ben kiütötte Oscar De La Hoyat, 2,48 milliót kapott érte. Ez volt első eleme a 13 meccsből álló sikersorozatának, amely összességében legalább 25 millió dollárral gazdagította. Mindezt egy visszautasíthatatlan ajánlat koronázta meg.

Mayweather egész addigi életében HBO-fiú volt, 2013-ban azonban a Showtime komolyan ráígért riválisára. A cég legalább 32 millió garantált bevétellel tett rá meccseire, továbbá nézőszám alapján is részesedést ígért. Persze, hogy aláírta a szerződést, és

Mayweather még abban az évben összeütötte a történelem legnagyobb PPV-gázsiját a Manny Pacquiao meccsel: 250 millió dollárt.

A sporttörténet legjövedelmezőbb éjszakája 4,6 millió dollár értékű pay-per-view eladást csinált, és 600 millióra becsülhető az összeg, amely a meccs eladott jegyeit, szponzorációt, merchandisingot, és egyéb járulékos bevételeket is magában foglalja. A Showtime-mal eltöltött két és fél év alatt a profi boxoló összesen 450 millió dollárt szedett össze, majd negyvenévesen nyugdíjba vonult.

Leírtuk már, hogy de ez még nem volt neki elég?

Le. De még ez sem volt, hiszen szombaton, a hakni kedvéért ringbe szállt a szakértők szerint eleve esélytelen McGregor ellen. Ki is ütötte, megőrizve veretlenségét. És akkor most nézzük a szombati Mayweather-McGregor meccs számait.

30 000 000: Dollárban! Ennyi volt McGregor garantált bevétele.

100 000 000: ennyi meg Mayweatheré.

130 000 000: az előbbin felül körülbelül még ennyit kaphatott Mayweather a szombati megtekintések alapán.

500 000 000: egyes bátrabb becslések szerint egymilliárd. Ennyi pay-per-view eladást generálhatott a szombati meccs az USA-ban.

1 000 000 000: az amerikai Forbes számításai szerint ezt az összeget lépte át Mayweather vagyona a szombati meccsel. Ezzel Michael Jordan és Tiger Woods mellé állt fel a vagyonos sportolók tribünjére.

Meg is kapta érte a történelem leggiccsesebb díját, a Pénzövet, amelyet 3360 gyémánt, hatszáz zafír, háromszáz smaragd és másfél kilónyi 24 karátos arany díszít.


Oszd meg!