Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Már hét bank verseng, hogy tuti olcsó lakáshitelt adhasson

A nyolc legnagyobb magyar bankból már hat megkapta az engedélyt, hogy fogyasztóbarát lakáshitelt áruljon, érdemes is kihasználni a 10 évre fixált alacsony kamatokat.

Megkapta a hetedik magyar bank is a felügyeleti engedélyt, hogy minősített fogyasztóbarát lakáshitelt kínáljon. A CIB a mai naptól elvileg előrukkolhat az új termék kondícióival, ami a korábbi engedélyezések tapasztalatai alapján pár nap múlva a piacon is lehet.

Noha eleinte nem nyüzsögtek a bankok, hogy erre a piacra belépjenek, mára egyértelművé vált, hogy nem nagyon tud senki kimaradni a buliból. Már inkább az az érdekes, hogy kik nincsenek még a listán.

Elsőként az FHB kapott engedélyt a szuperhitelnek is becézett konstrukció bevezetésére, még június végén. Pár nappal később 50 takarékszövetkezet kérelmét hagyta jóvá a Magyar Nemzeti Bank, majd jött sorban az Erste, a K&H, az MKB, az OTP és a Raiffeisen, végül ma a CIB.

Aki tehát a nagyok közül még hiányzik: az Unicredit és a Budapest Bank.

A bankok számára nem kényszer a fogyasztóbarát lakáshitel kínálása, de örömteli, hogy szinte mindenki belevág. Ennél a hiteltípusnál ugyanis nagyon szűk a bankok lehetősége, hogy különféle díjakkal, vagy rossz kamatokkal terhelje az ügyfelét. Szigorú kritériumok teljesítése alapján lehet csak elnyerni a minősített fogyasztóbarát lakáshitel címet, a kamat például a referenciaértéknél legfeljebb 3,5 százalékponttal lehet magasabb, az elbírálására és folyósításra csak néhány napja van a banknak és a beszedhető díjakat is maximálták.

Tehát a kamat teljesen piaci alapon sem sokkal magasabb, de az ügyfeleknek biztonságot adhat az, hogy nem tudnak a pénzintézetek különböző trükkökkel plusz pénzt kicsiholni belőlük.

A rendkívül alacsony kamatok világában amúgy is jó ötlet 5, vagy 10 évre fix kamatot bevállalni és elvileg a teljes futamidőre is adhat fix kamatot a bank. Ilyet azonban eddig csak az MKB vállalt be.

Oszd meg!