Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]

Bővebben

Kinél kell kevesebb adót fizetni? Egyre erősebb versenyben Magyarország

Az egész világon csökkent a tao mértéke az elmúlt évtizedekben egy friss felmérés szerint. Az adónem átlagosan Európában a legalacsonyabb, az Unión belül pedig a magyarországi szervezeteknek kell a legkevesebb nyereségadót fizetniük.

A magyar parlament 2016 végén határozott az akkor 19, illetve 10 százalékos társasági adó mérsékléséről, de a csökkenő tendencia nem csak hazánkra, globálisan is jellemző: az EY szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleménye alapján közel negyven éve folyamatosan csökken a súlyozott átlagos társasági adókulcs mértéke az egész világon.

A közlemény a Tax Foundation 208 országot felölelő legfrissebb nemzetközi elemzésére hivatkozik, mely alapján

a tao mértéke globálisan közel harmadával csökkent az elmúlt évtizedekben, az adónem átlagosan Európában a legalacsonyabb.

Az elemzés szerint az 1980-ban mért 38,8 százalékról 2018-ra 26,5 százalékra esett vissza globális szinten a társasági adókulcs mértéke. Európában negyven év alatt átlagosan 25,4 százalékra csökkent.

A magyarországi szervezeteknek 2017 eleje óta még ennél is jóval kevesebb, mindössze 9 százalékos társasági nyereségadót kell megfizetniük, az EU tagállamaiban ez a legalacsonyabb érték (az Unióban az átlag meghaladja a 26 százalékot); hasonlóan kedvező társasági nyereségadókulcsot egész Európában csak Montenegróban és Svájcban kell fizetnie a cégeknek, 9, illetve 8,5 százalékot. A csökkentési trend mögötti egyik meghatározó szándék az államok verseny- és tőkevonzó képességének erősítése.

A különböző államok társasági adóinak alakulásáról sokféle adatbázis elérhető, az OECD adatbázisban 2000-ig visszamenőleg lehet megnézni, hol hogyan változott a tao az elmúlt években, míg a KPMG 2003-ig visszamenőleg teszi elérhetővé adatait.


A Tax Foundation egy adópolitikával foglalkozó független, non-profit szervezet, 1937 óta készítenek elemzéseket és kutatásokat a területen.

 

"A konformitás az egyik legszomorúbb dolog, ami a kreativitással történhet."

Evan Spiegel, a Snapchat alapítója