Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Andrew Neel, Unsplash

Macerásabb, de biztonságosabb lesz mostantól online vásárolni

Már a karácsonyi vásárlásokkor is használná az MNB az új ügyfélhitelesítési rendszert, noha az csak január 1-jétől lép majd életbe.

Rövid összefoglaló cikket közölt a Portfolio.hu a Magyar Nemzeti Bank (MNB) mai sajtótájékoztatójáról, melynek központi témája a kibertámadások és azok kikerülése voltak. Gabler Gergely, az MNB igazgatója elmondta, ismét kibertámadás érte a hazai bankokat, a közeljövőben pedig egyre több ilyenre számíthatunk. Megkülönböztethetjük a bankokat és az ügyfeleket zsaroló támadásokat, utóbbiak a gyakoribbak, a bűnözők pedig egyre kifinomultabb eszközöket vetnek be. Gabler szerint fontos az ügyfelek ébersége, hiszen számos olyan weboldal van, ami banki belépési jelszavainkat próbálja megszerezni.

Szó esett arról is, hogy kötelezővé vált a kétfaktoros azonosítás az utaláskor, illetve változtak az adatszolgáltatási szabályok is, mostantól a bankoknak le kell jelenteniük, ha csalás történt, és azt is, ha csalást hiúsítottak meg. Ezt az MNB mellett az Európai Unió is monitorozza.

Magyarország egyébként viszonylag nyugalmas országnak számít ilyen szempontból, a a 3. legbiztonságosabb az EU-ban.

A legtöbb fogyasztóvédelmi megkeresés a bankkártyás online vásárlásokhoz kapcsolódik, ezeket a számlaváltásos csalás (amikor a bűnözők célzottan azonosítanak valakit, akitől lopni szeretnének) és az adathalász (amikor hivatalos szervezetnek adják ki magukat, kamu weboldalon keresztül) és SIM-cserés támadás követik. Ami közös: mindhárom csalás esetében az ügyfél megadja valamilyen adatát.

Hamarosan indul az új rendszer

Szeptember 14-ig a magyar hitelintézeteknek és webáruházaknak létre kellett hozniuk az erős ügyfélhitelesítéshez szükséges eszközöket. Ezek használata január 1-jétől kötelező lesz, de az MNB azt szeretné, ha már a karácsony előtti vásárlási dömping alatt is minél több vásárlásnál már használatba vennék.

Az erős ügyfélhitelesítés módja többféle lehet: egyszer használatos kód, esetleg biometrikus paraméterek (például ujjlenyomat) használata.

A Portfolio teljes cikke itt olvasható.

Borítókép: Andrew Neel, Unsplash
Oszd meg!

S ámbár az igazság és a barátság egyaránt drága nekem, szent kötelesség elsőbbséget adni az igazságnak.