Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Lesz-e újabb válság? Egy közgazdász szerint erősen túlparázzuk a dolgot

Egyre több helyről hallani, hogy közeleg az újabb nagy gazdasági válság, pedig lehetséges, hogy egyáltalán nem ez a helyzet – sőt, a jelek szerint kár lenne azonnal a folyóba ugrani, figyelmeztet a Business Insider.

A lap Jim Paulsent, a Leuthold Group vezető befektetési ellenőrét szólaltatta meg, aki egyike azoknak a közgazdász szakembereknek, akik nem gondolják, hogy nyakunkon a válság.

Paulsen szerint a fatalista gondolkodás oka részben a 2008-as tapasztalatok élénk emléke, részben pedig pár olyan piros zászlós fejlemény, amelyek valóban fenyegetőnek tűnnek – csak épp ezeket egyensúlyba hozzák a privát szféra számai, amik „kiemelkedően stabilak”, noha „gyakran ezek állnak a válságok epicentrumában”.

Paulsen persze nem várja el, hogy vakon higgyünk neki; három amerikai adattal is alá tudja támasztani az állítását. Elsőnek ott van az eladósodottság mértéke: a szakember szerint az eddigi válságok bekövetkezésekor a háztartási adósságok mértéke meghaladta a bevételekét, most viszont nem ez a helyzet, sőt, a második világháború óta először pont fordítva állnak a mutatók.

A háztartások helyett inkább a cégek adósodnak el.

A második fontos jel a privát szektor felé irányuló bizalom: az amerikai fogyasztók és üzletek egyaránt magabiztosak, olyannyira, hogy ez az arány is közel esik a háború utáni évekhez. Ez azért érdekes, mert Paulsen szerint a korábbi válságok előtt pont, hogy csökkent a bizalom mértéke, míg most az amerikai fogyasztói bizalmi index 95,5 ponton áll – szemben a korábbi válságok 80 pont alatti értékével.

Végül pedig ott van a privát szektor válságindikátor, ami Paulsen szerint „folyamatosan javult az elmúlt években, közel áll a válság utáni javulás csúcsértékéhez” – pedig éppen, hogy csökkennie kellene, ha közelegne a válság. Paulsen így fogalmaz:

„Habár a jelenlegi gazdasági növekedés nemsokára megállhat, a privát szféra egyensúlyi mutatói alapján a befektetők jobban teszik, ha nem kiáltanak azonnal válságot.”

Kép: Unsplash

Oszd meg!