Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

fotó: rawpixel // Unsplash

Lecsapnak a cégek a kedvezményes hitelekre, a bankok pedig szinte mindenkinek folyósítanak

A lehetséges hitelkeret harmada már elfogyott a jegybank NHP Hajrá programjában, alig van olyan, akit a bankok elutasítanának.

A hitelkeret bő harmadát, 531 milliárd forintot folyósították eddig a jegybank NHP Hajrá (MNB Növekedési Hitelprogram) programjában, további 186 milliárdnyi hitelkérelem pedig elbíráslásra vár – írja a Bank360.hu a hitelintézetektől származó információk alapján.

A bankok visszajelzései szerint ugyanakkor az átlagosan folyósított hitelösszegek között jelentős különbségek vannak. A két végpont, a Gránit Bank, amely 350 millió forintos átlagos hitelösszegről számolt be, míg a Takarékbank ügyfelenként átlagosan csak 38 millió forintot folyósított.

A hitelfelvétel céljai közt is jelentős eltérések vannak. Az UniCreditnél például a hitelkeret 17 százalékát új beruházásra és lízingre, 57 százalékát forgóeszközre, 26 százalékát beruházási hitelek kiváltására fordítják az igénylők. Az MKB Banknál ugyanakkor az ügyfelek közel azonos arányban vesznek igénybe beruházási és forgóeszközhitelt, míg a támogatás-előfinanszírozás és a hitelkiváltás együtt sem éri el a 10 százalékos arányt. A Budapest Banknál viszont 44 százalékkal a beruházás a legnépszerűbb cél.

A beérkezett adatok alapján nincs olyan szektor, amely különösen magas arányban fordulna hitelért, több bank meg sem tudott jelölni kiemelt ágazatot. Ami biztos, hogy az agrárium, az élelmiszeripar és a gépjárműgyártás cégei is ott állnak a bankokban hitelért.

Vrazsovits Rita, a Bank360 elemzője hangsúlyozta, hogy a bankok többsége elenyésző elutasítási arányról számolt be, a felhasználható hitelkeret közel fele már elfogyott. Ez megfelel a jegybank júniusi becslésének, mely szerint 2020 év végéig akár az 1000 milliárd forintot is meghaladhatja az NHP Hajrá szerződések volumene.

"Itt nincs állami támogatás, nincs társadalombiztosítás, mindenki kimegy a pályára és megküzd a többiekkel!"