Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Okosabban adósodik el a magyar: öt éve nem vettünk fel ennyi hitelt lakásra

Értékében harmadával nőtt a kihelyezett lakáshitelek összege egyetlen év alatt. Sokan választják a drágább, de kiszámíthatóbb hiteleket – okosabban adósodunk el, mint a devizahitelezés felfutásakor. 

Januárban folytatódott a növekedés a lakáshitelek piacán. A bankok 56,5 milliárd forint értékben kötöttek új lakáshitel-szerződéseket, ez pedig 35 százalékkal haladja meg a 2017 januárjában elért szintet, egyúttal ez az elmúlt öt év legmagasabb januári eredménye – derül ki a Bankráció.hu hivatalos jegybanki adatokon alapuló összeállításából.

Idén folytatódhat a több évre fix törlesztőrészletet biztosító lakáshitelek térnyerése, januárban a legalább egy évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek adták a szerződések 68 százalékát, vagyis a szerződők a kiszámítható konstrukciókat részesítették előnyben.

Úgy tűnik, mélyen él még a magyar társadalomban a devizahitel-válság. A svájci frankban eladósodott magyarok millióinak okozott komoly gondot, hogy a válságban a forint árfolyama nagyot gyengült, majd a svájci központi bank 2015-ben váratlanul elengedte az addigi – az euróval szemben – szigorúan tartott 1,20-as árfolyamküszöböt, vagyis hagyta felértékelődni a svájci fizetőeszközt (ekkor nem a forint gyengült be, hanem a svájci frank erősödött, de ez ugyanúgy hatott a magyar devizahitelesekre: brutálisan megnőtt a törlesztőjük). A svájci frank hiteleknek azonban nem csak deviza- hanem kamatkockázatuk is volt. Jószerivel Magyarországon azóta a devizahitelezést megszüntették, és a forinthitelekkel a devizakockázat ugyan eltűnt, de a kamatkockázat ugyanúgy fennáll. Ha a jegybank emeli az alapkamatot, az beárazódik a hitelekbe is. A Bankráció adataiból az tűnik ki, hogy ezzel sokan számolnak is: az alapkamat ugyan most rekord alacsony (0,9%), de ez nem lesz mindig így (a világ nagy jegybankjai is emelni kezdenek, nő az infláció is).

A januári adatok alapján nagy változás történt a 2017-ben kihelyezett lakáshitelekhez képest, mivel akkor még a lakáshitelek 46 százalékát folyósítottak a bankok változó kamatozással. Annak fényében szembetűnő mindez, hogy ezek a konstrukciók valamivel drágábbak, mint az úgynevezett változó kamatozású lakáshitelek, az utóbbiaknál 3-12 hónap után változhat a kamat, ha pedig emelkedik, az magasabb törlesztőrészletet eredményez.

A fix törlesztőrészletű lakáshiteleknél az adott időszakban nem változik a törlesztőrészlet, akkor sem, ha változik a kamat.

Lakáshitel-felvétel előtt érdemes a bankok kínálatát alaposan átnézni, mert az ügyfelekért folyó verseny miatt gyakran változnak az ajánlatok, amelyek között jelentősek lehetnek a különbségek. Március elején például volt olyan 10 millió forintot 10 évig fix törlesztőrészlettel garantáló lakáshitel, amelynek a teljes hiteldíjmutatója (thm) alig haladta meg a 4 százalékot. Azonban olyan is volt a piacon, amelynél a thm bőven meghaladta az 5 százalékot,

ez pedig több tízezres különbséget jelenthet a havi törlesztésben.

Az előrejelzések szerint az idén növekedés várható a lakáshitelpiacon, és még nagyobb teret nyerhetnek a több évig fix törlesztőrészletű konstrukciók, többek között a jegybank által bevezetett fogyasztóbarát minősítési rendszernek köszönhetően.

Oszd meg!