Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Közeledtek Budapesthez a vidéki albérletárak

Az egyetemisták rohamára készül az albérletpiac, a fővárosban alacsonyabb az ár.

Csütörtökön hirdetik ki az egyetemi és felvételi ponthatárokat, hivatalosan ezzel veszi kezdetét az idei nyári albérletszezon.

Az ingatlan.com országos adatai szerint összeségében 3 százalékkal nőtt az az előző évihez képest az albérletek iránti érdeklődés, azonban a kereslet növekedése főleg a fővároson kívül volt tapasztalható, 13 százalékkal többen kerestek.

Egy korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy megélénkült a városszéli, vidéki hangulatú ingatlanokba, illetve a nyaralóövezetekbe való kiköltözés.

A fővárosban 150-ről 140 ezer forintra csökkent az átlagos albérletek bérleti díj, ugyanakkor 55-ről 53-ra csökkent az átlagos méret is.

Érdekesség, hogy Budapesten szinte minden kerületben csökkentek az árak, kivételt egyedül a XXIII. kerület jelent, ahol átlag 100 ezer forintről 130 ezerre emelkedett az átlagár. Vélhetően a drágább albérletekből kiköltözők hajthatták fel a főváros korábban legalacsonyabb bérleti díjait.

A XXIII. kerület jelentős dráguláson ment át, de még így is alacsonyab,

Közeledő vidék

A vidéki nagyvárosokban inkább stagnál, vagy némileg emelkedtek az átlagárak. Az egyetemvárosok közül Debrecenben nem volt változás (110 ezer forint), Szegeden viszont 110-ről 100 ezer forintra mérséklődött az átlagár. Pécsen mindössze 4 ezerrel, összesen 99 ezer forintra emelkedtek az árak.

Közeledtek Budapesthez a vidéki városok. Forrás: ingatlan.com

A legdrágább vidéki városok Veszprém és Tatabánya, egyaránt 120 ezer forint egy átlagos albérlet.

Elegük van a francia városoknak az Airbnb-ből, megregulázzák a rövidtávú lakáskiadást

Kép: Kipras Štreimikis // Unsplash

Oszd meg!