Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Komolyan érinti a járványhelyzet a Molt, így készülnek fel a válságra

Minden lehetséges óvintézkedést megtettek, az idei évet újra kellett tervezniük. Meddig mehet le az olajár, hogy ne fájjon a cégnek és hogyan tervezik átvészelni a krízist?

„A kezdeti intézkedések elsődleges célja munkavállalóink, ügyfeleink és partnereink egészségének és biztonságának megőrzése volt – ez továbbra is vállalatunk legfőbb prioritása – a vírus terjedésének megfékezésével párhuzamosan” – írja a tőzsde honlapján közzétett tájékoztatójában a Mol, mely az elmúlt hetekben próbált meg felkészülni a járvány okozta, előre nem látható kihívásokra.

Advertisement

Megjelent az áprilisi Forbes – a magazin már online is elérhető!

Koronavírus-teszteket vezettek be a kulcsterületeken

„A nap végén mindez a humán erőforrásba történő befektetésen fog múlni – közel 25 000 kollégám odaadó munkáján. Számos eszközünk van sok országban, de rugalmasságunk és ellenálló képességünk kulcsa az emberek. – idézi a jelentés Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgatót – Mindent megtettünk eddig és továbbra is megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük az egészségüket, különösen azon kollégákét, akiknek fizikailag jelen kell lenniük telephelyeinken, hogy biztosítsák az üzlet és az ellátás folytonosságát.” Kiemelte,

rendkívül büszke azokra a kollégáira, akik előálltak azzal a gondolattal, hogy kenőanyag-gyártósort állítsanak át tisztító- és fertőtlenítőszerek gyártására.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A cég által meglépett megelőző óvintézkedések mind a kiskereskedelmet, mind a finomítási, mind pedig a kutatás-termelési tevékenységet érintik, hiszen ezek között olyanok szerepelnek, mint a megfelelő távolságtartás, a magasabb fokú higiénia (ide értve a munkavállalóknak nyújtott védőfelszereléseket is), a vállalatcsoport üzemeiben és kitermelési területein megváltozott munkarend, a koronavírus-tesztek bevezetése a kulcsfontosságú működési területeken, valamint lehetőségekhez mérten a távoli munkavégzésre való átállás.

A közép-keleti-európai régió országaiban a járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések érthetően lassítják a gazdaságot, ez nyilvánvalóan hatással lesz a Molra is. A cég éppen ezért módosítja korábban kiadott előrejelzéseit.

Így változtatja előrjelzéseit a Mol-csoport:

  • visszavonják 2020-as EBITDA előrejelzésüket;
  • az organikus beruházásokat 25%-kal fogják vissza 2020-ban, az eredetileg tervezett 1,9-2,1 milliárd dollár helyett 1,5 milliárd dollár alatt lesz ezek értéke;
  • átvizsgálják a működési költségeket, ettől már idén jelentős megtakarításokat várnak;
  • valamennyi intézkedés a készpénzmegőrzésre irányul: a működés fenntartása mellett kell készpénz-semlegesnek lennie a cégnek;
  • a bőséges likviditás megőrzése: a 2020-as évet stabil pénzügyi helyzettel kezdte a csoport, (még az ACG tranzakció lezárását követően is) bőséges likviditással és nagyjából 2,0-2,5 milliárd dollárnyi készpénzzel, pénzeszközzel, és le nem hívott hitelkerettel fog rendelkezni. Ez egy hosszabbra nyúló válság esetén is elégséges;
  • Osztlékfizetés: a 2019-es profit egyelőre az eredménytartalékba kerül az igazgatóság javaslata szerint (később, ha a helyzet úgy alakul, dönthetnek ennek kifizetéséről, de egyelőre a cél a készpénz megőrzése). Ez amúgy érinti a Corvinus Egyetemet fenntartó alapítványt is, mely 10 százalékos tulajdonosa az olajtársaságnak (az államtól kapta a részesedést) – így az intézmény csak a Richtertől kap idén osztalékot.
A Mol árfolyama az elmúlt 3 hónapban. Március közepén lett komoly a magyar járványhelyzet – látszik is a grafikonon. Forrás: BÉT, 2020. április 8.

Olajipar: milyenek a Mol-csoport üzletágainak kilátásai?

Az olaj- és gáztermelés napi 110 ezer kőolaj hordó-egyenérték volt 2020 első negyedévében bármiféle nagyobb fennakadás nélkül, összhangban a korábbi célkitűzésekkel.

„A koronavírus miatti várható keresletkiesés finomítói leállásokhoz és a készletek telítődéséhez vezethet, ami átmenetileg korlátozhatja termelésünket a nemzetközi eszközöknél” – írja az tájékoztató. Ezt azonban ellensúlyozhatja a termelésmegosztási szerződéssel rendelkező eszközökből származó termelés növekedése, az alacsony olajárnak köszönhetően. A kiszámíthatatlan gazdasági környezet fényében

a termelési tervet napi 115-120 ezer kőolaj hordó-egyenértékre módosították a korábbi 120 ezerhez képest.

Ebbe az ACG 6 hónapos hozzájárulását is beleszámították.

A csoportnál egy széleskörű akcióterv került bevezetésre – a működési és beruházási kiadások kiigazítására –, annak érdekében, hogy

a Mol upstream (kitermelés) portfóliója akár már 25 dollár/hordó körüli olajár szinten is jövedelmező legyen.

Ma az európai kereskedés kezdetén az olajár emelkedett: a Brent 1,35 százalékkal állt magasabban hordónként 32,30 dolláron, a WTI ára 3,43 százalékkal emelkedett 24,44 dollárra.

Keresletcsökkenés: 20-40 százalékos visszaesés a kulcstermékeknél

A lezárások által érintett országokban, ahol a Mol jelen van, jelentős keresletcsökkenés (20-40%) következett be az elmúlt 2-3 hétben több
kulcstermék esetében is.

Ez kihívásokat jelent a downstream (feldolgozás és kereskedelem) termelésnek is, amit azonban folyamatosan a piaci kereslethez igazít a Mol.

Mint írják, a magas minőségű downstream eszközöknek – három finomító és kettő petrolkémiai üzem –, és a kiterjedt közép-európai logisztikai hálózatuknak köszönhetően a piaci kereslet valós idejű követésére is képes a vállalat.

Ebben a kereslet korlátozta környezetben is a downstream üzletág „a jelenleg vonzó árrések kihasználására törekszik”.

Ennek megfelelően az összes finomító és a három etilénkrakkoló is működik és termel, még ha csökkentett kapacitással is.

A jelentés leszögezi, a Mol továbbra is biztosítani fogja az olaj- és vegyipari termékek biztos és egyenletes ellátását a csoport egész működési területén.

Fogyasztói szolgáltatások: minden terv borul

A fogyasztói szolgáltatások szegmens kiváló működési és pénzügyi teljesítményt nyújtott az első negyedévben, egészen a vírus okozta lezárások életbe lépéséig. Az élet lényegesen megváltozott azóta. A vállalat jelentős értékesítési visszaesést tapasztalt az elmúlt hetekben a kötelező határzárak és a visszafogott gazdasági tevékenységnek köszönhetően, ami egy példátlan esést okozott az egész régióban az üzemanyag-keresletben.

„Ennek eredményeként elengedhetetlen a működés újraszervezése és újratervezése, egyrészt a teljes hálózat megbízható ellátásának, másrészt a pozitív készpénzforgalom megtartásának érdekében.

A 2020-ra korábban kitűzött célok és tervek elvesztették jelentőségüket a jelenlegi feltételek mellett, ezért visszavonásra kerülnek.

Nem látható egyelőre az utazási korlátozására vonatkozó hatósági intézkedések időtartama sem” – írja a jelentés.

Hernádi: néhány hete ezt el sem tudtuk volna képzelni

Hernádi azt is írja, „az életünk teljesen megváltozott az elmúlt hetekben. Az energiaipar, bár jobban ellenáll a gazdasági nehézségeknek, mint mások, a bizonytalanság olyan időszakába lépett, amellyel valószínűleg még soha nem találkozott és olyan szélsőséges forgatókönyvek fordulhatnak elő, amelyeket még néhány hete el sem tudtunk elképzelni. A Mol már sokszor bizonyította alkalmazkodóképességét; sok megrázó időszakot láttunk és küzdöttünk le a múltban. Megmutattuk, hogy képesek vagyunk sikeresen működni még a rendkívül bizonytalan külső környezetben is, nagyrészt kiváló minőségű eszközeinknek, rugalmas, integrált üzleti modellünknek, és legfőképp az elkötelezett, magasan képzett munkaerőnknek köszönhetően.

A Mol jó állapotban lép be ebbe a nehéz időszakba

– és biztos vagyok benne, hogy még erősebben és fontos tanulságokkal fog kijönni belőle.”

 

Jó ízlés! Milyen szörnyűséges dolog. Az ízlés a kreativitás gyilkosa.