Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Bogsch Erik Richter

Örülhet az állam és a Corvinus: osztalékot fizet a nagymúltú Richter Gedeon gyógyszercég

Közel 12 milliárdos osztalékot fizet a Richter Gedeon, örülehet az állam és a Corvinus Egyetem is. A közgyűlést megtartják, személyes jelenlét nélkül is.

A Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága összesen 11,742 milliárd forint osztalék kifizetését javasolja a 2019. évi eredményéből, ez részvényenként 63 forintot jelent, szemben az előző évi 100 forinttal. Az osztalék kifizetése június 15-én kezdődik – derül ki a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján közzétett közgyűlési előterjesztésekből. A saját részvényekre eső osztalékot a társaság az osztalékra jogosult részvényeseknek fizeti ki.

A Richter Gedeon részvényárfolyama és forgalma az elmúlt egy évben. Forrás: BÉT, 2020. április 6.

A Richter konszolidált árbevétele 2019-ben 507,8 milliárd forintot ért el az előző évi 445,5 milliárd után. Az előterjesztések szerint a csoport konszolidált adózott eredménye 48,43 milliárd forintot tett ki a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerint (2018-ban 36,2 milliárd forint volt).

Osztalék: örülhet az állam és a Corvinus Egyetem is

A Richter központja

A nagymúltú gyógyszeripari cégcsoportban az MNV Zrt-n keresztül az állam 15 százalékos tulajdonos és 10 százalékos pakett van a Maecenas Universitatis Corvini Alapítvány kezében. Utóbbi az egyetem finanszírozásának átalakítása óta a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) fenntartója, az állam ugyanis korábban a Richter negyedét birtokolta, majd ebből adott át 10 százaléknyi részesedést az egyetemnek tavaly (az egyetem mögötti alapítvány a Mol-ból is kapott 10 százalékot).

A BCE tavaly, akkori árfolyamon, 109 milliárd forint értékű részvénycsomagot kapott a Richterből, és

noha az elmúlt egy hónapban a világjárvány okozta piaci hangulatban a Richter-részvények árfolyama is esett, az egyetem kezében lévő részvényvagyon értéke még így is nőtt, jelenlegi jegyzés mellett 116,5 milliárdot ér a pakettjük.

Az alapítvány már tavaly is megkapta az osztalékból ráeső, teljes részt, idén is lesz innen forrásuk.

A Richter már korábban jelezte, az április 28-ra kitűzött éves rendes közgyűlését „nem személyes megjelenéssel” ugyan, de meg fogja tartani.

Borítókép: Bogsch Erik, a Richter Gedeon igazgatóságának elnöke. Fotó: Forbes archív / Krasznai Zoltán

 

„Egy gyufaszálat sem számolok el a cégben, a telefonom is a saját nevemen van.”

Holló Gábor, milliárdos, a Hírkereső.hu alapítója