Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kisemmizték őket a Facebookból, most a bitcoinnal akarnak kaszálni

Az első tőzsdén kereskedett bitcoin-alappal akar történelmet írni az az ikerpár, akiktől Zuckerberg az ihletet nyúlta a Facebookhoz. A digitális pénz árfolyama újra szépen emelkedik, nagyot lehetett vele kaszálni az idei évben. 

Idén a surranópályán megint szép emelkedésbe fogott a bitcoin árfolyama, a digitális pénz a napokban is éves csúcsokat döntött. Az amerikai Forbes cikke pár napja azon lamentált, hogy az arany, vagy a már digitális aranynak is becézett bitcoin jobb befektetés-e, s az biztos, hogy az elmúlt hónapok árfolyam-alakulása alapján ez nem kérdés.

Persze vannak még más szempontok is és legalább két érvet könnyű felhozni még a digitális pénz mellett. Egyrészt egyre szélesebb körben használható fizetőeszközként, miközben az aranynak nincs ilyen funkciója. Másrészt a bitcoin kínálata limitált, 21 milliárd dollárban, tehát itt elvileg nem lehet kitermelés-növeléssel hatni árra, mint például az aranynál, vagy az olajnál. Persze egy olyan digitális pénznél, ami alig pár éves múltra tekint vissza és még mindig nem lehet tudni azt se, hogy ki hozta létre, biztosra nem igazán lehet menni.

Az is igaz, hogy az aranyból ékszert lehet készíteni, illetve van még rá több más felhasználási lehetőség, márpedig ebben a bitcoin nem tudja utolérni. Ezzel együtt egyértelmű, hogy nagyon komoly befektetői érdeklődés van a digitális pénznemre, felmérések azt mutatták, hogy a felhasználóinak csak az ötöde használja a bitcoint fizetésre, a többség simán spekulál vele, az árfolyam-változáson akar pénzt keresni.

bitcoin_erme

Nem véletlen, hogy már évek óta többen komolyan próbálkoznak azzal, hogy lehozzák a bitcoint a mezei befektető szintjére, próbálva olyan termékbe csomagolni, amit bárki elérhet. Van persze sok bitcoint váltó szájt, de a nagy löketet az adhatná, ha egy szabályozott piacon lehetne bitcont követő terméket venni.

Egy majdnem ilyen már van, idén indult. Bitcoin Investment Trust a neve, de papírjai nem tőzsdén forognak, hanem csak a tőzsdén kívüli kereskedésben. Az árfolyam-alakulásra nem lehet panasz, aki az év elején vett, mára duplázhatta vele a pénzét, de forgalom elég gyér, naponta néhány ezer részvény.

Lehet, hogy az áttörésre sem kell már sokat várni, mert hosszú engedélyeztetési procedúra végén állítólag hamarosan indulhat az első bitcoinra épülő ETF, vagyis tőzsdén kereskedett alap. Már az is megvan, hogy a Winklevoss Bitcoin Trust tőzsdei ticker kódja COIN lesz, de rengeteg kérdés és probléma merült fel az engedélyeztetés során, ami érthető egy ennyire új pénztípus esetében.

Ismerős a Winklevoss-testvérek neve? Érthető. Facebook-film megvan? Ők azok az evezőbajnok egypetéjű ikrek, akik megcsinálták a Harvardon az első közösségi hálózatot, abból indította Marc Zuckerberg a Facebook fejlesztését. Hosszú pereskedés is lett a dologból, végül a tesók 2011-ben elfogadták, hogy 45 millió dollárnyi készpénzzel és Facebook-papírral sétáljanak el. Hamar tőkebefektetők lettek és az elsők között cuppantak rá a bitcoin-sztorira, több vállalkozást és szolgáltatást építve a digitális pénzre.

Az ETF engedélyeztetési procedúrája már három éve húzódik, azóta adogatják be az amerikai értékpapír-felügyeletnek a hiánypótlásokat, kiegészítéseket. De bíznak benne, hogy már nem kell sokat várni az indulásra, mely – főleg, ha kitart a bitcoin áremelkedése – biztosan nagy durranás lesz.

Oszd meg!