Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kiderült, hogy mindenki csaló volt a tavalyi év egyik legnépszerűbb közösségi finanszírozós kampányában

2017-ben az internet oda meg vissza volt Johnny S. Bobbitt Jr. történetétől, aki  dacára annak, hogy az utcán élt, az utolsó dollárjait adta oda egy bajba jutott nőnek, hogy üzemanyagot vegyen. 

A nő, miután visszament, hogy megadja tartozását a férfinak, csinált pár közös képet, és indított egy közösségi finanszírozós kampányt, hogy meghálálja a lovagias tettet. Párja felajánlotta, hogy segít Bobbitnak talpra állni, ígértek neki házat, ruhát, telefont, számítógépet, hogy munkát találhasson, az internet népe pedig buzgón helyeselt, és dobálta bele a saját felesleges dollárjait is a buliba. 14 ezer adakozó közel négyszázezer dollárt kalapozott össze.

Az eredeti kép, balra Kate McClure, jobbra Johnny S. Bobbit Jr.  / Fotó: GoFundMe

Eddig fantasztikus.

Aztán a történet elkezdett koszolódni. Bobbit azt állította, hogy újra az utcán él, és alig kapott valamit a többszázezer dollárból. A nőt és párját azzal vádolta, hogy a pénzt nyaralásra, szerencsejátékra, luxuscikkekre és autóra költötték. A pár ezt tagadta, ráadásul már csőben volt egy könyvdealjük is, úgy tűnt, hogy a jó ügyet szolgálni kifizetődő.

Az események most új fordulatot vettek, mert kiderült, hogy az egész megrendezett volt – írja az amerikai Forbes. A portál értesülései szerint a hatóságok arra jutottak, hogy a nő nem fogyott ki az üzemanyagból, Bobbit nem adta neki az utolsó dollárját, és az önzetlen segítségből született barátság régebbi annál, mint amit mondtak. Bobbit valóban hajléktalan volt, de a fotó elkészítése előtt egy hónappal találkozott a párral, akik épp úton voltak kaszinózni. Bobbit facebook-oldalán találtak egy hasonló bejegyzést, amin azt állítja, utolsó dollárjaival segített egy bajbajutottnak, a hatóságok szerint ez sem volt véletlen. Azt nem tudni, hogy kinek pattant ki a fejéből a közösségi finanszírozós csalás ötlete. Az ügy jelenleg ott tart, hogy mind a három szereplőt gyanúsítottként hallgatják ki. Akár 5, vagy 10 évet is kaphatnak.

A GoFundMe-s kampány már nem elérhető, a cég policy-ja viszont ezer dollárig garantálja, hogyha valaki (akár a kampány indítója, vagy a kampány alanya) visszaél az adakozók jóindulatával, a cég visszafizeti a pénzt.

 

 

 

 

Oszd meg!