Na, valahogy így lett Mészáros Lőrinc a leggazdagabb magyar

2020-ban egy sikeres nyomtatott magazinból tudod meg, hogy Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, immár másodszor. Ezt azért nehéz lett volna előre látni. Nem úgy értem, hogy tavaly nehéz lett volna […]


Bővebben

Fotó: 贝莉儿 NG / Unsplash

Kétpólusú lakáshitelpiac: az új lakásokra nőtt, a használtakra csökkent a hitelkereslet

Változik a kép a lakáshitelpiacon, egyrészt lelassult a növekedés, másrészt kiugró mértékben nőtt az új lakásokra és az építkezésekre felvett hitelek iránti kereslet.  

A money.hu hivatalos jegybanki adatokat feldolgozó összefoglalójából kiderül, hogy összesen 381 milliárd forint lakáshitelt adtak a múlt év első tizenegy hónapjában a bankok, ami 5 százalékos emelkedést jelent. Ez messze elmaradt az egy évvel korábbi több mint 30 százalékos bővüléstől. A lassulásban szerepet játszik a babaváró kölcsön és a korábbi évek kétszámjegyű növekedése miatt nagyra nőtt bázis is.

A használt lakások hitelezése stagnált, 569 milliárd forintnyi összeggel. Ugyanakkor az új lakásokra 41 százalékkal többet, 91 milliárd forintot, építkezésekre pedig 96 milliárd forint lakáshitelt folyósítottak. A bővülés mértékét jól szemlélteti a 2018-as adat: akkor a használt lakásokra felvettek hiteleké volt a főszerep és 585 milliárddal nőtt is az összegük, ami akkor 40 százalékos növekedést jelentett. 2019 azonos időszakában 586 milliárd forintnyi hitel viszont már stagnálást jelent.

2020-ban is alacsonyan maradhatnak a kamatok, a béreknél emelkedés várható, ezért a lakáshitelezés növekedő pályán maradhat.


 

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója