Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Két dolog, amire nem figyelnek a hitelesek, pedig sokat jelenthet

A lakásvásárlást megkönnyítheti az úgynevezett előminősítés, azaz a vevőnek van papírja arról, hogy megkapja a szükséges hitelt. Viszont ez a megoldás még nem igazán terjedt el a piacon – írja a BankRáció.hu közleményében. Kevesen élnek a hitelkiváltással. Egy 5 évvel ezelőtti lakáshitel 11,23 százalékos átlagkamata mára 5 százalék alatti, ez nagy különbség.

Ma már van megoldás arra, hogy ha kiszemelt lakás megvásárláshoz hitelre is szükség van, akkor szinte azonnal felhasználható legyen a banktól kért összeg. Bár évek óta több banknál is elérhető az úgynevezett előminősítés, viszonylag kevesen ismerik – írja a BankRáció.hu közleményében.

Az előminősítés lényege, hogy a lakásvásárláshoz hitelfelvételt tervezők még a megvásárolandó lakás megtalálása előtt előtt elmennek a bankba, ami megvizsgálja az érintettek hitelképességét, bekéri a szükséges, például a jövedelemre vonatkozó papírokat, és ad egy igazolást arról, hogy maximálisan mekkora hitelt tud nyújtani egy meghatározott időszakon, például 3-6 hónapon belül. Így jobban lehet tervezni a vásárlást, és az előadó is kap némi biztosítékot.

Még mindig sokan nem figyelik a kamatok változását sem, és nem élnek a korábbinál alacsonyabb kamatkörnyezet adta lehetőségekkel, pedig hitelkiváltással jelentős összeget lehet megspórolni. A BankRáció.hu elemzése szerint alig több mint öt évvel ezelőtt, 2012 novemberében a lakáshitelek átlagos piaci kamata több mint 11 százalékon volt, míg 2017 végére 5 százalék körüli szintre süllyedt ez az érték. Ez nagy különbséget jelent például egy 8 millió forintos, 20 évre igényelt lakáshitelnél. Ha az öt évvel korábbi kamattal számolunk, akkor a havi törlesztés meghaladja a 81 ezer forintot. Ezzel szemben az 5 százalékos szint alig több mint 50 ezer forintos havi kiadásnak felel meg. Hitelkiváltásnál érdemes a több évig fix törlesztőrészlet biztosító lakáshiteleket választani, mert ezek kiszámíthatóak, és ha a hitel futamideje alatt változna a kamatkörnyezet és emelkednének a kamatok, akkor sem növekszik a havi kiadás.

Az esetleges hitelkiváltásnál – ahogy a lakáshitelfelvételnél – is igaz, hogy minél több bank ajánlatát meg kell vizsgálni, mivel a különbségek jelentősek lehetnek: január végén egy 10 évig fix törlesztőrészletű 10 éves futamidejű 10 millió forintos lakáshitelnél volt olyan, amelyiknek a törlesztőrészlete alig több mint 100 ezer forint volt, ezzel szemben a drágább konstrukciók 110-125 ezer forintos kiadást jelentenek.

Oszd meg!