Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kemény lépésekre készülhetnek az amerikai Airbnb-zők

Évi 2500 dolláros adót terveznek kivetni az amerikai szállásadókra, és egy sor más lépéssel is nehezítenék az Airbnb-zők életét.

Pörög a közösségi szállásmegosztó portál számlálója Amerikában: két nap alatt 10 774-en írták alá azt a petíciót, amely a szállásadók különadóztatását és a bürokraták általi vegzálását célzó törvényervezet ellen tiltakozik. A tervezett jogszabály a hotelláncok érdekvédelmi szervezetének (American Hotel and Lodging Association) szája íze szerint készült:

  • évente 2500 dollárral sújtaná az Airbnb-n lakást kiadókat (ez átszámítva több mint 700 ezer forint),
  • megtiltaná, hogy akkor fogadjanak vendégeket, amikor a szállásadó nincs a városban
  • lehetővé tenné, hogy helyi hivatalnokok bármikor személyes ellenőrzést végezhessenek a meghirdetett ingatlanokban.

Az Airbnb közössége teljesen fel van háborodva a tervezett intézkedések hallatán, mondván, érzékeny anyagi veszteséget jelentene a szállásadóknak, másrészt pedig sértené a szállást igénybe vevők privátszféráját. Úgy számolnak, hogy a különadó évente összesen 1,25 milliárd dollárral rövidítené meg az Amerikában Airbnb-zőket.

A tiltakozáshoz az első harminc percben 3500-an csatlakoztak, két nap alatt tízezer fölé ugrott a petíciót aláírók száma.

Nem ez az első támadás az online szállásmegosztó közösség ellen. Két héttel ezelőtt fogadtak el egy olyan jogszabályt, ami New York-ban gyakorlatilag ellehetetlenítette az Airbnb-t: a jövőben 30 napnál rövidebb időre illegális lesz lakást hirdetni. A dolog mögött az az érvelés áll, hogy részben az Airbnb okolható azért, hogy New York-ban egyre nehezebb vagy csak extrém drágán lehet albérlethez jutni.

couple-1733995_1280

Már nem diszkrimálhatnak

November 1-jétől közben életbe lépett a vállalat antidiszkriminációs politikája, amit a világon mindenkinek el kell fogadnia, aki továbbra is lakást szeretne kiadni ezen a platformon keresztül. Ha valaki nem fogadja el ezt a nyilatkozatot, annak egyszerűen blokkolják a kiadható szállását a felületen. Rákérdeztünk az Airbnb régiós központjánál, hogy vannak-e már erre vonatkozó tapasztalataik, arányszámaik az intézkedés első tíz napjáról, de egyelőre nincsenek.

Az egész dolgot azért vezették be, mert korábban érték olyan kritikák a szállásadókat, hogy fajra, nemre, származásra, vallásra, stb. tekintettel szelektáltak a szállást foglalók között. Az Airbnb-n fellelhető legtöbb szállásnál ugyanis csak akkor válik érvényessé a foglalás, miután a szállásadó megkapta az utazó fényképét, nevét, bemutatkozó levelét, és ez alapján elfogadta a szálláskérést.

Létezik egy Instant Book is az Airbnb-n, amikor a foglalási procedúra sokkal gyorsabban és automatikusabban történik. Ilyemkor a rendszer csak azt figyeli, hogy üres-e az adott ingatlan, amikorra azt a vendég jelzi, kéri. Itt tehát nem kell előzetes személyes jóváhagyás a foglaláshoz, ez eleve kiiktatja a diszkrimináció lehetőségét. Az Instant Book-ot nem kötelező használniuk a szállásadóknak, de a vállalat célja, hogy 2017 január elejére egymillió ilyen módon elérhető szálláshely legyen a világon.

Oszd meg!