Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jön az infláció, mutatjuk, hogy lehet rajta keresni

Nagyot ugrik idén nem csak a növekedés de az infláció is.  Már nem olyan tuti biznisz megvenni bármelyik magyar lakossági állampapírt, érdemes a lépés előtt szelektálni, számolgatni. Íme hozzá egy kis segítség.

A majdnem nullás kamatkörnyezetben, az elmúlt években is kivételezett helyzetben voltak a magyar kisbefektetők, az állam ugyanis kellemes hozamok mellett kínálta a lakossági állampapírokat. Miközben az intézményi befektetők vért izzadtak a tized százalékokért, a lakosság kapott ajándékba kettőt-hármat. Csak bele kellett ülni bármelyik lakossági papírba és megvolt kockázatmenetesen a tisztes reálhozam.

Na de mi lesz most, hogy megjelenik a színen az infláció?

2015-ben mínusz 0,1 százalékos volt az éves átlagos infláció Magyarországon, 2016-ra 0,4 százalékot vár a jegybank (a tényadat a hónap közepén jön ki), 2017-re viszont már 2,4 százalékot. Mivel az éves futamidejű Kamatozó Kincstárjegyet ma 2,25 százalékos kamattal adagolják a lakosságnak, rögtön para, hogy akkor most harangoztak a reálhozamnak?

inflacio2

Lehet, de nem szabad leragadni a legnépszerűbb lakossági állampapírnak számító Kamatozó Kincstárjegynél. Ha valóban beindul a fogyasztói árak növekedése, a kincstárjegyek újabb sorozataira egyre magasabb kamatot fog fizetni az állam. Ha így lesz, akkor a ma 2 százalékkal kínált Féléves Kincstárjegy is opció, mert fél év után várhatóan magasabb kamat mellett lehet majd újra befektetni a pénzt.

De annak, aki várhatóan több évre fektet be, még jobb lehetőséget kínálnak a Prémium és a Bónusz államkötvények. Ez eddig is így volt, most azonban különösen, ráadásul kettejük közül is a Bónusz látszik inkább nyerőnek.

A jelenleg érvényes rendben a Prémiumból két sorozatot, a Bónuszból hármat kínál az Államadósság Kezelő Központ a lakosságnak, 3 és 6 év között szinte minden évben lejár egy sorozat.

Ezek a legfontosabb paramétereik.

2019/L (Prémium): kamat: infláció plusz 2,75 %, jelenleg 2,75 %

2020/Q (Bónusz): kamat: az előző négy 12 hónapos dkj-aukció átlaghozama plusz 2% , jelenleg 2,61%

2021/I: 3,25 (Pémium) kamat: infláció plusz 3,25%, jelenleg 3,25%

2022/N: 3,11 (B) kamat: az előző négy 12 hónapos dkj-aukció átlaghozama plusz 2,5% = jelenleg 3,11%

2026N: 3,36 (B) kamat: az előző négy 12 hónapos dkj-aukció átlaghozama plusz 2,75% = jelenleg 3,36%

Fontos tudnivalók a választáshoz:

A Prémium kötvények kamatperiódusa október 20-21-ig tart, a kamatmeghatározáshoz viszont az előző év inflációját kell figyelembe venni. Tehát most októberig a 2015-ös infláció határozza meg a kamatot, majd idén októbertől jövő októberig a tavalyi, 2016-os fogja. Ami még alacsony volt, 0,4 körül, tehát a két papír idén ősztől jövő őszig előreláthatólag 3,05, illetve 3,65 százalékos kamatot fog fizetni. Ez tök jó a Kamatozó Kincstárjeggyel összevetve, de a Bónusz valószínűleg még jobb lesz.

Persze bizonytalan, hogy mennyire megy fel a kamatot meghatározó diszkontkincstárjegyek hozama őszig, de ha eléri az egy százalékot, akkor 3-3,75 százalékos lehet a kamatmegállapítás a következő 12 hónapra. (A Bónusz papíroknál a kamatperiódus szeptemberben fordul, 12 havi dkj-aukció kéthetente van, tehát július-augusztusi aukciós eredmények döntenek a papír következő évre érvényes kamatozásáról) Ha másfél százalékra kúszik fel a kincstárjegyhozam, akkor a hosszú Bónuszra már bőven több mint 4 százalékot fizet majd az állam szeptembertől a következő szeptemberig.

A lényeg tehát az, hogy emelkedő kamatkörnyezetben a lassabban alkalmazkodó Prémium papírok háttérbe szorulhatnak, a Bónuszba gyorsabban beépülnek a kamatváltozások.

Árazásban nincs köztük különbség, mindet 100 százalékon, tehát névértéken kínálják, vissza viszont 98-on veszik. Ezt a két százalékos különbséget viszont közel fél év alatt termelik ki kamatban a kötvények, már csak e miatt is át kell gondolni a vétel előtt, hogy meddig nem lesz biztosan szükség az adott pénzmagra. Ha sokáig, akkor a magasabb kamatprémiummal kapható hosszabb futamidejűeket célszerű választani.

A tervek szerint egyébként március 1-ig lehet ezekből a papírokból vásárolni, utána újakat bocsát majd ki az ÁKK.

Oszd meg!