Pénz

Januártól akkor is fizethetsz kártyával, ha csak egy pogácsát veszel

Forbes
2020. december 28. 2 perc olvasás

Nincs több bosszantó meglepetés: 2021. január 1-től minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetés lehetőségét a vásárlók részére.

Január 1-től kötelező lesz a kártyás és más elektronikus fizetési lehetőség biztosítása – számolt be az OTP Bank közleményében.

Az átállás 40-60 ezer kereskedőt, szolgáltatót érint.

A csekély összegű kártyás vásárlásoknál arányaiban magasabbak a kereskedőt terhelő költségek, és januártól akkor is kötelező lesz ezt biztosítani, ha a vásárló csak egy pogácsát vesz.

A 30 millió forint feletti árbevétellel rendelkező vállalkozásoknak az OTP Csoport a POS-terminál igénylését javasolja. 

Ennek költsége három részből áll: a bankközi, a rendszerdíjból és a kereskedői díjból. Ezek közül az első kettőt a kártyatársaságok határozzák meg, a harmadikat pedig a hitelintézet.

Így ha például egy kisboltban ezer forintért vásárol reggelit a vevő, aki a kasszánál a Magyarországon meghatározó piaci részesedéssel bíró Mastercard logójú betéti kártyájával fizet, és a kártyáját kibocsátó és azt a boltban elfogadó pénzintézet megegyezik, akkor a kereskedő költségei ezek lesznek:

  • A bankközi díj nulla forint, mivel a kártyát kibocsátó és elfogadó pénzintézet megegyezik.
  • A rendszerdíj két tételből áll. Tranzakcióként öt forint, valamint a forgalom 0,1333 százaléka (példánknál maradva, ezer forint értékű vásárlásnál ez 1,333 forint).
  • A kereskedői díj mértéke egy százalék ami ebben az esetben tíz forint.
  • A tételeket összeadva (0 + 5 + 1,333 + 10) 16,33 forintot kapunk, ami az ezer forint 1,63 százaléka.

Ha nem ugyanaz a pénzintézet a vevő kártyájának kibocsátója, mint a bolt elfogadó partnere, de mindkét bank magyarországi, akkor a bankközi díj mértéke 0,2 százalék, vagyis 2 forint lesz, és a rendszerdíj is 8 forintra nő tranzakciónként, valamint a forgalom 0,1 százaléka lesz.

Ez összesen 21 forintot eredményez ezer forintonként.

Az alacsonyabb forgalmú, 30 millió forintos éves árbevétel alatti vállalkozások számára az OTP Csoport azt tanácsolja, tájékozódjanak a piacon elérhető megoldásokról, hogy a számukra legmegfelelőbb konstrukciót választhassák.

Borítókép: Avery Evans // Unsplash