Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Itt vannak az EU-s Marshall-terv részletei: gigantikus pénzből mentenék az európai gazdaságot

Gigantikus mentőcsomagra tett javaslatot az Európai Bizottság.

750 milliárd eurós mentőalapra tesz javaslatot az Európai Bizottság (EB), amiből a koronaválság után újraépítenék az EU gazdaságát. Az EB a honlapján megjelent sajtóközleményében részletezi a mentőöv pontjait, és kitér a 2021-2027-es EU-s költségvetési ciklusra is. A programot Ursula von der Leyen, az EB elnöke május 27. szerda délután kettőkor mutatta be.

A javaslat egy válságkezelő mentőalapot tartalmaz, ami a Next Generation EU névre hallgat.

Ennek mérete 750 milliárd euró, azaz 260 ezer milliárd forint, összehasonlításképpen a 2020-as magyar költségvetés 12-szeresére rúg.

Az összeg két részből áll: 500 milliárd euró vissza nem térítendő támogatásból, és 250 milliárd euró hitelkeretből, amit a tagállamok hívhatnak majd különböző uniós programokon keresztül.

Az összeget az EU úgy teremti elő, hogy ideiglenesen megemeli a saját erőforrás-korlátját az unió EU bruttó nemzeti jövedelmének két százalékára, így lehetővé téve, hogy 750 milliárd eurót vonjon be kötvénykibocsátásból. Mint írják, az EU kedvező hitelminősítését kihasználva a piacról vonnának be forrást. A kibocsátandó kötvények hosszú lejáratúak lennének, a Bizottság tervei szerint 2028 és 2058 között kellene visszafizetni.

Emellett az EU 2021-2027-es költségvetését is megerősítenék bizonyos pontokon a gazdaságélénkítés érdekében. A javaslat szerint a következő uniós költségvetésben plusz 1100 milliárd eurót fordítanának gazdaságélénkítésre, így összesen 1,85 billió eurót fordítana az EU élénkítésre.

Továbbá még a 2014-2020-as költségvetést is megtoldják 11,5 milliárd euróval. Ez még az idei évben elérhető lesz a legégetőbb gazdasági szükséghelyzetekre.

A javaslatról és annak részleteiről heves vita várható a következő hetekben: az újjáépítési alapot és a kötvénykibocsátást Németország és Franciaország szorgalmazza, de egyes tagállamok (például Ausztria, Hollandia vagy Svédország) már kifejezték aggályukat ez ellen.

 

“Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem,igazad lesz.”