Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT

Innen lesz pénz a T-Systems felvásárlására

Nem túlzás, a kishal megvette a nagyot: így jellemezhető, hogy Mészáros Lőrinc egykori jobbkeze, a Jászai Gellért által átvett 4ig megvásárolta a T-Systems-et. Az ügylet végleg majd csak év végén záródik le, a legnagyobb kérdés azonban adott volt: miből finanszírozzák majd a Forbees által nagyjából 50 milliárd forintosra becsült üzletet? Ezzel kapcsolatban a tőzsdén jegyzett 4ig több információt is közreadott a napokban. 

 A T-Systems Magyarország Zrt. (TSM) megvásárlására irányuló tárgyalások sikeres lezárása esetén a társaság két forrásból is finanszírozná az akvizíciót és további növekedési terveit. Az informatikai vállalat teljesítette a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vállalati kötvényprogramjának feltételeként a hitelminősítési eljárást, így a 4ig november végéig 30 milliárd forint értékben bocsáthat ki zártkörű aukción vállalati kötvényeket.

A társaság emellett – a Forbes.hu-hoz eljutotatott közleményben – bejelentette, hogy a Jászai Gellért tulajdonában lévő KZF Vagyonkezelő Kft.

december végéig készen áll további 30 milliárd forintos zártkörű tőkeemelés végrehajtására, amellyel a társaság egy részvényre jutó saját tőkéje több mint hétszeresére emelkedhet.

A lépéssel a 4ig elnök-vezérigazgatója 58,9 százalék fölé növelné tulajdonát a tőzsdei társaságban, a kötvénykibocsátással együtt pedig a 4iG már elegendő forrással rendelkezne ahhoz, hogy a TSM mellett további akvizíciókat is végrehajtson.

A 4ig-ban továbbra is érdekelt maga Mészáros Lőrinc is, noha egykori csúcsmenedzsere, Jászai a 4ig átvételével jól láthatóan önállósodni akar az üzleti életben. 

Tőkét emelnek, a részvényeket nem adják el két évig 

Az MNB megbízásából eljáró független nemzetközi hitelminősítő a Scope Ratings, a 4iG Nyrt. 30 milliárd Ft értékű kötvénykibocsátására vonatkozóan BB-/stabil minősítést adott, mellyel a vállalat – az előírt szint felett – felelt meg a jegybanki kötvényprogram feltételeinek.  Tekintettel arra, hogy 4iG Nyrt. közgyűlése már szeptemberben felhatalmazta a társaság menedzsmentjét a kötvénykibocsátásra, így a tegnapi bejelentésnek megfelelően 30 napon belül, azaz legkésőbb november végéig megvalósulhat a zártkörű aukció lebonyolítása is.

A KZF Kft. a tőkeemeléshez szükséges forrást

a rendelkezésére álló hitelkeretből biztosítaná, a vagyonkezelő társaság 2 éves kötelezettséget vállalna arra, hogy nem értékesíti a tőkeemeléssel tulajdonába kerülő 4ig-részvényeket.

A Bisnode adatai szerint a KZF három banknál vezet számlát: a Takarékbankban és az MKB-ban Mészáros Lőrinc is érdekelt, valamint a Budapest Banknál, amelyet a piaci pletykák szerint az előző kettő vásárolhat fel hamarosan (az állam kiszáll a bankból).  

A tőkeeemlés részvényenként 700 forintos árfolyamon történhet, melynek eredményeképp a 4iG egy részvényre jutó saját tőkéje a 2019. június 30-i 34,50 forintról több mint hétszeresére, 242,90 forintra nőhet.

A blokklánc is érdekli őket 

„Jelentős forrásbevonásra készülünk a 4iG-nál annak érdekében, hogy a T-Systems megvásárlásához, illetve jövőbeli terjeszkedési elképzeléseinkhez megfelelő pénzügyi hátteret biztosítsunk – mondta a bejelentések kapcsán Jászai Gellért, a társaság elnök-vezérigazgatója. Lehetséges növekedési célterületként az üzleti távközlési és IT megoldások, a hálózatfejlesztés, illetve a blockchain technológiák területét jelölte meg az üzletember. „A 4iG piacvezető szerepének elérése, illetve versenyképességének megőrzése érdekében fontosnak ítéljük a társaság egészséges tőkeszerkezetének megőrzését, ezért döntöttünk úgy, hogy a kötvénykibocsátás mellett tőkeemeléssel biztosítanánk a vállalat akvizíciós és növekedési teveinek végrehajtásához szükséges forrásokat – tette hozzá az elnök-vezérigazgató.

Borítókép: Jászai Gellért, a 4ig elnök-vezérigazgatója. Forrás: BÉT

 

Semmilyen szél nem jó annak, kinek nincs célul kiszemelt kikötője.