Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Ház Fotó: Cindy Tang

Ingatlanpiac: 10 százalékot is lehet alkudni, de van, ahol persze most is nőttek az árak

Lassuló eladás, csökkenő árak és rég nem látott alkupozíciók jellemzik a lakáspiacot a járvány időszakában. Van, ahol akár 10 százalékot is lehet alkudni, a belvárosban viszont még most is felfelé mennek az árak, ha nem is annyira, mint tavaly ilyenkor. A vevők motiváltak, az eladók kivárnak, a folyamat azonban már a koronavírus előtt elindult. Összegzés az Otthon Centrum friss közleményei és az Ingatlan.com április 14-i jelentése alapján.

Az ingatlanhálózat első negyedéves adatai szerint a lakás- és albérletárak különböző mértékben, de mérséklődtek, a tavaszi ingatlanboom ezzel gyakorlatilag elmaradt. „2019 IV. negyedéve és 2020 I. negyedéve között azokban a vidéki megyei jogú városokban, ahol számottevő aktivitás volt, csökkentek a fajlagos átlagárak és ugyanez a helyzet állt elő Budapest kerületeiben is – néhány kivételtől eltekintve – megtorpant a korábbi árnövekedés” – írják.

Lassul a növekedés, vagy meg is áll

A szóban forgó kivételeknél is lassult a növekedés. A belvárosban az előző negyedévhez képest ez csupán 5 százalék, a külső pesti kerületek esetében pedig 2, pedig egy éve még 10 százalék volt. „Kisvárosokban és kistelepüléseken a korábbi stagnálással szemben az idén eladott házak 10-20 százalékkal magasabb fajlagos átlagáron keltek el, mint az előző negyedévben.”

Erről nemcsak az Otthon Centrum számolt be, az Ingatlan.com április 14-i elemzésében is szó esik csökkenő árakról. Igaz, a portál szerint ez a folyamat nem a koronavírussal kezdődött. „ A múlt év utolsó negyedében a használt lakások ára mindössze 9,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest a hivatalos KSH-adatok szerint. Hasonlóan alacsony ütemű drágulásra legutóbb 2015 elején volt példa, amikor 9,2 százalékos volt az áremelkedés ” – írták akkor.

Ingatlanvásárlás: rég nem volt ilyen könnyű alkudni

Az árak stagnálása és csökkenése részben annak köszönhető, hogy a piacon maradt vevők alkupozíciója sokat javult: a 2019-es átlaghoz képest lakásoknál 2,5, családi házaknál 2 százalékot nőtt. A legnagyobb ugrás a panellakásoknál látható: a teljes alku 2,8 százalékkal nőtt, azaz átlagosan most 8,4 százalék, a szerződéskötési árengedmény átlaga pedig 4,3 százalék, ez 1 százalékkal több, mint a tavalyi átlag.

Családi házak esetében a teljes alku mértéke 2 százalékkal nőtt, most 10,6 százalék. A szerződéskötési alku 7,3 százalék – a közlemény szerint „jellemző adat, hogy a teljes árengedmény mértéke a legtöbb térségben 10 százalék körül alakult.”Településtípusokra bontva ez az arány 7,6-8,8 százalék között mozog, de falvakban 10 százalék feletti alku is előfordult. Legkevésbé a nagyvárosok érintettek – általánosságban elmondható, hogy minél kisebb településen nézelődünk, annál többet alkudhatunk.

Lassabban megy az adás-vétel

Már ha kivárjuk az eladási folyamatot, ami szintén eléggé elnyúlt. Az Otthon Centrum adatai szerint a téglalakások másfél, a panellakások két héttel lassabban kelnek el, mint a járvány előtt. „A panellakásoknál már tavaly érzékelhető volt az értékesítéshez szükséges idő növekedése, míg a téglalakások esetében 2013 óta először fordul elő, hogy az eladási idő hosszabb lett” – mondta Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető. „Nagyjából ugyanazok a folyamatok játszódtak le mindenhol, a településtípusok között nem tapasztaltunk lényeges különbséget: a legtöbb helyen 80-90 nap alatt keltek el a házgyári technológiával készült lakások.”

A téglalások esetében ugyanez a szám 100 napra rúg, így a kéthetes értékesítési időnövekedés ellenére most is a paneleket lehet leggyorsabban értékesíteni. Ennek a cég szerint többek közt az az oka, hogy a panelek lakótelepei kényelmi lehetőséges sorát vonultatják fel, viszonylag stabil a fenntartásuk összege, és már csak jellegükből adódóan is a legolcsóbb lehetőséget kínálják azoknak, akik nagyvárosban szeretnének élni. A családi házak eladását mondjuk nem lassította le a járvány, ezeket ugyanis eddig is 5-6 hónapig hirdették.

„A megyei jogú városokban és a külső pesti kerületekben a családi házak értékesítési ideje csak egy hónappal haladta meg a téglalakások eladásához szükséges időt. De a településméret csökkenésével, valamint a drágább helyeken, például Budán vagy az agglomeráció kedvelt településein az értékesítési idő már 5-6 hónapig tart. A városoktól távol eső kistelepüléseknél pedig akár fél évnél is tovább van a piacon az ingatlan.”

Mikor lesz ennek vége?

Sem az Ingatlan.com, sem pedig az Otthon Centrum nem szívesen jósol. Balogh László vezető elemző szerint „rendkívül bizonytalan a helyzet, a forgalom visszaeshet, a koronavírus-járvány árakra gyakorolt negatív hatásai pedig egyelőre nem számszerűsíthetőek. ” Soóki-Tóth Gábor is inkább a közeljövőt vizsgálja: szerinte további lassulás és értékcsökkenés várható, minden a járvány alakulásának és a korlátozó intézkedések jövőjének függvénye. Az Otthon Centrum szerint mindenesetre a vevők motiváltak, mert rég nem voltak ennyire előnyös helyzetben.

Ház Fotó: Cindy Tang

Fontosabb, hogy stílusod legyen, mint hogy trófeáid