Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Csak egy megyeszékhely volt, ahol csökkentek az ingatlanárak – eddig

Nógrád megye egyre népszerűbb – a befektetők körében is. Hollókő és Bánk környéke felfutóban, alig találni már itt jó ingatlant. 

Nógrád megye és székhelye, Salgótarján is elkezdett felfelé kapaszkodni az ingatlanpiacon. Szinte az egyetlen nagyváros volt, ahol az elmúlt években estek az árak. Még mindig olcsók a lakások, de látva a tendenciát, nem lesz mindig így – írja heti piaci összefoglalójában az OTP Ingatlanpont.

A tavalyi első három negyedév forgalmi adatait feldolgozó, legfrissebb OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint a salgótarjáni ingatlanárak, hosszú évek óta először, emelkedni kezdtek. A megyeszékhelyek között ugyan még mindig itt az egyik legalacsonyabb a növekedés, de

a 10 százalékhoz közelítő érték így is látványos változás a tavalyi év mínusz 2 százalékához képest.

Egy négyzetméter átlagára még mindig Salgótarjánban a legalacsonyabb az országban – nem éri el a 100 ezer forintot, azonban ez egyre többek kedvét hozza meg, hogy itt fektessenek ingatlanba.

„Ma egy átlagos lakás 1-1,5 millió forinttal kerül többe, mint 5 évvel ezelőtt, bár még nem érte el a válság előtti árszintet”– mondta Miklós Zoltánné, az OTP Ingatlanpont salgótarjáni irodavezetője. „Az árnövekedésben nagy a különbség a belváros és a lakótelepek között, míg előbbinél 20-30 százalékos emelkedés is tapasztalható, addig a panelházak esetében ez csupán 5 százalék körüli.”

A nagy eltérésnek az az oka, hogy Salgótarjánban még nem indult nagyszabású panelprogram, így ezen lakások népszerűsége növekszik látványosan. Kevés az új lakás, bár a befektetők lassan megláthatják a lehetőséget a városban. A megyeszékhelyre – elsősorban a kedvező árak miatt – egyre többen költöznek be, sőt

a Pest megyei agglomeráció drágulása miatt megjelentek az innen ingázók is.

A befektetők figyelme is elkezdett az eddig mostohagyerekként kezelt város felé fordulni, sokan vásárolnak lakást a bérbeadásból vagy áremelkedésből fakadó haszon reményében.

Salgótarjánon kívül Nógrád megye más települései is egyre népszerűbbek, Balassagyarmat ingatlanpiaca szintén élénkülni látszik. A táj szépsége sokakat megfog, jellemző, hogy a városi környezetből kiszabadulni vágyók felújítandó parasztházakat vesznek kisebb falvakban és újjá varázsolják őket. Népszerű Bánk és Hollókő környéke, itt már egyre nehezebben találni jó vételnek számító ingatlant.

Oszd meg!