Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Sokba kerül a kinézett lakás? Esélyes, hogy olcsóbban adják

Megéri alkudozni, ha lakást vesz az ember – derült ki az Ingatlan.com jelentéséből. A kínálati és eladási árak közti 5-10 százalékos különbségen túl, úgy tűnik, nem a koronavírus állította erre a pályára a magyarországi lakáspiacot.

„Az ingatlan.com elemzése szerint a hivatalos lakásárakhoz képest a kínálati árak jellemzően 10 százalékkal magasabbak, de együtt mozognak azokkal. Ebből látszik, hogy a kínálati áraknál 5-10 százalékkal alacsonyabban lehetnek az adásvételi árak, ami azt mutatja, hogy egyre nagyobb alkupozícióval rendelkeznek a vásárlók” – írja a közlemény.

Augusztus elején Budapesten volt a legmagasabb a használt lakások átlag négyzetméterára: 713 ezer forint. A legolcsóbban Salgótarjánban lehet ingatlant venni, itt átlagosan 154 ezer forintot fizethetünk egy négyzetméterért.

Forrás: Ingatlan.com

Bár úgy tűnhet, az árváltozások a koronavírus-járvány piacformáló hatásaival magyarázhatók, az adásvételek száma tavaly indult csökkenésnek, méghozzá hat erős év után.

„A múlt évben az előzetes hivatalos KSH-adatok szerint 151 ezer lakás cserélt gazdát Magyarországon, ami megfelel a várakozásoknak és 8 százalékos visszaesést jelent éves összevetésben.”

Az idei első negyedévről még csak becsült adatok állnak rendelkezésre, ezek azonban azt mutatják, hogy a 2019-es év azonos időszakához képest az adásvételek háromnegyedét bonyolították le.

Forrás: Ingatlan.com

„Bár az idei első negyedévben az egy évvel korábbihoz képest 4,8 százalékos áremelkedés látható a friss, előzetes adatokból, ez jelentős lassulást jelent. Ez az árnövekedés már csak negyede-harmada a korábbi időszakokban megfigyelt éves drágulási ütemnek. Ráadásul a lassulás még a koronavírus megjelenése előtti időszakra esik, ezért a későbbiekben is nyugodtabb lakáspiacra számítunk stagnáló vagy csökkenő árakkal” – mondja Balogh László vezető gazdasági elemző.

Balogh szerint egyébként ebben a helyzetben az járhat jól, aki nem befektetésként, hanem saját célra vásárol ingatlant, hiszen a megfizethetőbb és kiszámíthatóbb árak a hosszú távú terveknek kedveznek.

Kép: Alexander Trukhin // Unsplash

Oszd meg!

"Minden embernek joga van életében egy nagy őrültséghez."