Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

IMF: világszerte 15 billió dollárt rejtettek el fedőcégeken keresztül

Egyre csak emelkedik az adók elől fedőcégek mögé rejtett vagyon mértéke.

Az IMF (International Monetary Fund, Nemzetközi Valutaalap) felmérése szerint világszerte 15 billió dollár lapulhat fedőcégeknél, mely komoly hatással van a nemzetgazdaságok adóbevételeire.

-A 15 billió dollár a világ közvetlen külföldi beruházásainak (FDI-projektek) 40 százalékát teszi ki

– Az FDI lényege az lenne, hogy serkentse a gazdasági növekedést és munkahelyeket teremtsen külföldön

-A tanulmány szerint viszont FDI-ként világszerte hatalmas összegű fantomtőke mozgott olyan fedőcégekbe, melyeknek nem volt valódi üzleti aktivitása, a pénzmozgatás egyedüli célja az adóelkerülés volt.

-Bár a célországok nem adóztatják meg az FDI-t, a könyvelésért és a pénzügyi menedzselésért felszámítanak díjat a cégeknek, tehát az adóparadicsom gazdaságát minimális szinten segítik.

-Emiatt az FDI-k valós értéke nehezen mérhető. 

Példaként a tanulmányban az adóparadicsom Luxemburg szerepel. Luxemburg lakossága 600 ezer fő, FDI-ben azonban több pénz érkezik az országba, mint az Egyesült Államokba vagy Kínába. (4 billió dollárról van szó, ez minden luxemburgi polgárnak 6,6 millió dollárt jelentene fejenként). A világ fantom FDI-jének nagyrésze viszonylag kevés helyen parkol. Luxemburg és Hollandia tartja a felét, de befigyel még Hongkong, a Brit-Virgin- szigetek, Bermuda, Szingapúr, a Kajmán-szigetek, Svájc, Írórszág és Mauritius – ők összesen a teljes, 15 billió dolláros összeg 85 százalékát hosztolják. 

Az amerikai Forbes rámutatott arra is, hogy a 15 billió dollár nagyobb vagyon, mint Németország és Kína kombinált gazdasága.

 

"Minden szakma a laikusok elleni összeesküvés."