Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Így terjeszkedik a leggazdagabb magyar bankja

A Csányi Sándor vezette OTP tavaly év végén ismét bevásárolt Horvátorszában, a Société Générale Csoport horvátországi leánybankjában, a Splitska Bankában a francia pénzintézet 100 százalékos tulajdonrésze az OTP Banka Hrvatska tulajdonába került – az ügyletről tegnap számolt be a bank.

Az OTP az ezredforduló után kezdett régiós terjeszkedésbe (1998-ban már jelen volt ugyan Ukrajnában, de csak kisebbségi részesedéssel), Horvátországban 2005-ben vásárolt először, az OTP Banka Hrvtska eddig a piac 8. legnagyobb szereplője volt, most lenyelte az 5. legnagyobb horvát bankot. Az OTP részesedése a horvát piacon így már 10 százalékos.

 

A régióban két országban is piacvezető a legnagyobb magyar bank, Montenegróban és Bulgáriában. A mostani akvizícióval a horvát pozíciót is erősítette a bank. Csányi Sándor tavaly novemberben nyilatkozott a Forbesnak, akkor azt mondta, többet foglalkozik a bankkkal, mert akvizíciókról kell dönteniük. Többesszámot használt. Akkor a következő felvásárlásról azt mondta, reméli, negyedéven belül nyélbe ütik – ez megis történt. December 20-án egyeztek meg a franciákkal, a tranzakció most zárult, ezért csak most jelentették be. Az átvételt 2018-ig lezárják.

A régióban az OTP több mint 12 millió ügyfelet szolgált ki, és több mint 13 ezer autómatája van.

 

Borítókép: The Orbital Strangers Project

Oszd meg!